ПП АБВ инициира и организира дискусия на тема „Алтернатива има“

Facebook Twitter

ПП АБВ инициира и организира дискусия на тема „Алтернатива има“. Инициативата е провокирана от видимата липса на какъвто и да е разговор за перспективата в съзнанието на българите, след месец и половина продължаващи протести в цялата страна, които настояват за оставката на министър-председателя. Разговорът цели да покаже на обществото, че управленска алтернатива има, независимо от опитите за внушения, че такава липсва. Поканени за участие бяха всички социално ангажирани политически формации. Председателят на ПП АБВ Румен Петков и обясни, че това в никакъв случай не е събитие, което представя някакъв политически формат за обединение за предстоящите избори.

 

Румен Петков, председател на ПП АБВ:

С този разговор целим да покажем на обществото, че алтернатива има, че внушенията, че ГЕРБ и Борисов са безалтернативни са една доста пошла и зле организирана манипулация. Второ - да покажем, че този заряд, който е необходим на протеста днес, може да бъда даден само от ясно очертана тенденция за развитието на страната, да кажем достатъчно ясно, че опитите за внушение, че свикване на Велико народно събрание чрез дискусия за Конституцията днес, целят пренаписване на дневния ред на обществото, целят отнемане на енергия от протестите, целят замазване на истинските въпроси за шкафчетата с милиони евра, за технологията на вземане на решения, за грозните, пошлите речитативи, които се леят от вилата на министър-председателя и префокусиране върху една тема, която няма нищо общо с икономическата катастрофа и разпад, тема, която няма нищо общо с разпада на държавността и тема, която не е на дневен ред.

Предложенията на ГЕРБ за промени в Конституцията не засягат генералните въпроси, свързани с бъдещето на съдебната система, например. Никой не говори за правомощията на главния прокурор, за конструирането по един убедителен начин на Висш съдебен съвет, който да е политически независим, независим от икономически натиск. Никой не говори за технологията за контрол от Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат върху начина на провеждане на разследванията, върху това, че грубо се нарушава Закона за специалните разузнавателни средства и никой не търси сметка за това.

 

Д-р Пламена Заячка, лидер на АБВ-Младежи:

Днешната среща показва, че промяната е в ход. Събрахме се, защото виждаме, че така повече не може да продължава. Плашат ни, че без Борисов и ГЕРБ Европейският съюз ще спре да функционира нормално. Разбира се, че сигурно и глобалният мир ще бъде застрашен, но все пак, коя България е безалтернативна? Тази, която ни представя като корумпирани, като нагли, като безпардонни? Тази, която стана символ на мафия и афери, на гейтове? Не мисля. Вярвам, че България има алтернатива и, че всички ние сме част от нея.

 

Проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на ПП АБВ: 

Алтернатива има и тя започва през едно елементарно действие: елементарно за нас, може би по-сложно за някои други, но то трябва да се извърши - смяна на властта и то, веднага. Оставка на правителството, главния прокурор и разпускане на Народното събрание. През последните месеци виждаме протести на улицата, но от друга страна, много често се срещам с хора, сериозни и интелигентни, които имат отношение към обществения живот в България и които директно казват - аз не виждам какво ще се прави. Не виждам кой. Не виждам с кого. Това е, защото от всякакви възможни места ни заливат потоци от заклинания на социолози, политици, журналисти, които обясняват, че това е невъзможно, че няма накъде, че в цял свят е така, има липса на лидери и навсякъде става такова нещо. В последните 20 - 30 дни се забелязва засилване на безконтролно раздаване на пари. Това на прост език означава разграбване на държавното богатство и то ще продължи, докато властта не се смени, а може би и след това ще чуваме ехото от това раздаване. Затова искаме оставките сега, преди да бъдат изхарчени безконтролно богатствата на народа.

Валери Караджов, секретар по коалиционната политика на ПП „Български социалдемократи“: 

Промените в управлението на държавата, които целим, трябва да гарантират нормален и спокоен живот на българските граждани и възможност да разполагат гарантирано с житейския минимум.

 

Любомира Ганчева, зам.-председател на ПП АБВ

Пред нас е историческата възможност да бъдем част от промяната, която трябва да се случи на България. Вече близо 50 дни България се тресе от протести на десетки хиляди хора в цялата страна, които искат по-добър и по-различен начин на живот. Намираме се и в много сериозна политическа и институционална криза и всяка публична сфера в момента е интоксикирана и опростачена от правителството на Борисов, абсолютно съзнателно и последователно. В същото време пред нас е историческата отговорност да не допуснем тази промяна да стане подмяна, да не допуснем едни нови избори по старите правила, които да върнат стария премиер Борисов, само че с нов четвърти мандат. Въвеждането на машинното гласуване е изключително важно за провеждане на честни избори. Днес за мен този разговор, на който сме се събрали, не е само по механизма за избор. Напротив. Има много по-голяма цел - днес започваме разговора за утрешния ден, денят след оставките, за които ние настояваме. Днес започваме разговора за това бъдеще на България, за което всички ние се борим и което младите хора искаме да открием тук в самата страна. Ако един човек го блъсне джип, със сигурност е много важно да се установи какъв модел е той, чия собственост е, документите на този джип, водачът употребил ли е алкохол или забранени субстанции, но на първо място трябва да се спаси живота на човека. България не е блъсната, а премазана от джипа на Борисов, което е еманация на начина управление. Управлението на премиера Бойко Борисов е смачкало институциите, съсипало икономиката и приватизирало сигурността. То доведе до срив в здравеопазването, където здравето е скъпа стока и милиони българи не могат да си го позволят. То доведе до демографска катастрофа, опетняване, напрежение, социално неравенство, експлоатация и не на последно място – до духовна нищета. Вярваме, че е крайно време да се говори за държавата, която създава, а не която ограбва и разпродава българското имущество. Ролята на държавата и в икономиката ще доведе до преразглеждане на основните сектори, сектори с висока добавена стойност, които ще повишат и доходите. Нужна е и данъчна реформа – нещо, за което от АБВ настояваме в последните години.

 

Кирил Добрев, зам.-председател на БСП:

Кирил Добрев също настоя за оставка ва правителството и главния прокурор, както и за система и начин съдебната система да работи по други правила.

Има нещо по-солно от натиска и парите в политиката и това е желанието на цял един народ този човек (бел., Борисов) да го няма. И ние сме стигнали пиковата точка, когато този народ отказва да бъде управляван повече от този човек (бел., Борисов) по този начин.

На улицата днес са излезли младите хора, добре образованите, не гладните и безработните. Тези, които днес са лишени от справедливост.

След изборите тази алтернатива трябва да бъде лява, но за да успеем, трябва всички да бъдем заедно. Силните политици са тези, които градят мостове, а не които ги палят.

Добрев настоя за задължително средно образование с най-рестриктивните мерки за семействата, които не изпращат децата си на училище, тъй като според него образованието е ключов приоритет за подем на държавата. Приоритетите за развитието на България са надпартийни и ако сега не започнем действия по тях, обричаме бъдещето на страната си на гибел.

 

Екатерина Атанасова, председател на ОБТ БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ:

Протестите стартираха като морален гняв срещу превзетата държава и като заявка за това в каква страна искат да живеят хората - демократична, европейска и свободна. Трябва ясно да заявим, че изходът от кризата на доверие е в незабавна оставка на Борисов и главния прокурор и провеждане на извънредни демократични избори чрез машинно гласуване. След това идва ред на обсъждане за евентуална необходимост на промени в Конституцията.

Христо Колев – председател на АБВ-София:

Процесът, който върви в момента, е необратим и колкото и да не им се иска на управляващите, техният политически край е близо. Те водят антибългарска политика. Много скоро всичко това ще приключи. Протестът е определено на младите хора и средната класа. Мотивацията е много силна - по-нормален и добър живот. Искат, когато завършват университет, да имат и да започнат работа и достойни старини за техните баби и дядовци. По думите му предложението на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов за нова Конституция не е нищо повече от трик, който да ги задържи на управленска позиция. Самите предложения са абсурдни като разделянето на ВСС и даването на законодателна власт. По този начин независимостта на трите власти ще бъде смесена. Да не говорим, че редуцирането на броя на депутатите е хвърлено просто така - 120 човека. Ние по принцип сме за редуциране, но не и за толкова малък брой. Отнемането на президентската институция за налагане на вето в избора на тримата големи. Предложенията са безумни.

Ген. Емил Миланов председател на ПП „Възраждане на отечеството“:

Сигурността на страната е поставена под въпрос и отговорността към поколенията ни задължава да действаме. Ние сме превърнати в една префронтова държава, един плацдарм, който не работи за сигурността на България. Страната ни трябва да промени своята външна политика в собствен интерес.

 

Владимир Маринов, зам.-председател на ПП АБВ:

Трябва да намерим вариант, в който ГЕРБ с онова същество от Бургас - Симеонов ли е, какъв е там, не го знам този нескопосник, да изчезнат и да нямат възможност да спечелят избори в страната оттук нататък. Считам днешния ден за правилна крачка в правилна посока. Ако до момента можеше да сменим само маслото и филтрите, на мен ми се струва, че колата вече е за основен ремонт, по-сериозен, който не знам колко ще струва на всички нас, които си плащаме съвестно данъците. Последните години от управлението на този, защото не искам да му споменавам и името, къде е Националното сдружение на общините в Република България? То съществува ли, някой чул ли е нещо за него, има ли позиция? Когато правителството договаря едни средства в Европа, без значение по каква линия, как и дали въобще ще се случат тези въпросни милиарди, които се надявам да не летят от поредния джип, някой попита ли общините от какво имат нужда.

Георги Тодоров, кандидат за председател на БСП:

Само обединение в лявото и на отговорните политически формации имаме шанс за решителни промени в управлението на държавата.

 

 

 

 

Атанас Зафиров, член на ИБ  на БСП:

Тезата, че няма алтернатива на сегашния модел на управление на държавата е дълбоко несъдържателен. Начинът за отстраняване на ГЕРБ от властта е пряко свързан с обединяване на усилията на всички социално отговорни политически формации. 

 

Публикувано на 24.08.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Срокът на разговорите между премиера и президента отмина- ние сме за диалога с ГЕРБ, но с Борисов - не

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията за Деня на независимостта във Велико Търново

АБВ България

Румен Петков: Честит утрешен празник и на въстание, българи - дошло е време!

АБВ България

Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения

АБВ България

Георги Първанов, президент (2002-2012): Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, а президентът Радев да не влиза в партийната политика


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни