Лидерът на АБВ - Младежи д-р Пламена Заячка взе участие в международен антифашистки форум 

Facebook Twitter

Председателят на АБВ - Младежи д-р Пламена Заячка участва в международен видеофорум, посветен на жертвите на фашизма. Тя бе единственият участник от България. Форумът  се проведе в Дома на обществените организации в Москва. Организатори са Международният съюз на бившите непълнолетни затворници на фашизма, Руският съюз на бившите непълнолетни затворници на фашизма, Общоруското движение "СИЛНА РУСИЯ", Всеруската организация "ОФИЦЕРИ НА РУСИЯ". Международният антифашистки форум 2020 е част от програмата за 75-годишнината от Великата победа, се проведе в периода 7-9 септември.

По време на видеоконференцията излъчвания на живо имаше от бившия концентрационен лагер Заксенхаузен (Германия) и бившия детски лагер на смъртта Саласпилс (Латвия). В дискусията взеха участие ръководители и представители на обществени организации, експерти, младежки активисти, блогъри от Русия, Германия, Латвия, България, Сърбия, Македония, Беларус  и други страни. На събитието присъстваха героите на Съветския съюз, депутатите от Държавната Дума, представители на държавните власти, националните съюзи и организации на бивши непълнолетни затворници от фашизма, ветерански организации.

Един от основните мотиви в дискусията бяха децата жертви на фашизма. В изказването си, Заячка разкажа за трагедията на българските ястребинчета, които "не станаха непълнолетни затворници на фашизма, а бяха директно разстреляни". Тя подчерта, че „В България Ястребино е синоним на фашизма и няма българин , чието сърце да не е трепне, запознавайки се с трагичните събития в с. Ястребино на 19 декември 1943 година“

В тона на девиза на форума "Ние сме последните свидетели на престъпленията на фашизма. Да преградим пътя на фашизма в името на мира и бъдещите поколения“, Заячка завърши с думите „Не всеки да може да каже наведнъж имената и на шестте деца, но всички знаем, че те са убити от фашистите и е наш дълг да разказваме за тази трагедия, защото уроците на историята са много тежки за този, който не ги помни и който не ги предава нататък!

Публикувано на 09.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Срокът на разговорите между премиера и президента отмина- ние сме за диалога с ГЕРБ, но с Борисов - не

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията за Деня на независимостта във Велико Търново

АБВ България

Румен Петков: Честит утрешен празник и на въстание, българи - дошло е време!

АБВ България

Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения

АБВ България

Георги Първанов, президент (2002-2012): Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, а президентът Радев да не влиза в партийната политика


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни