Деветнадесет години от атентатите в САЩ

Facebook Twitter

Днес се навършват деветнадесет години от един от най-мащабните и трагични терористични актове на 21 век, което повлия силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия останал свят. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската групировка „Ал Кайда“ отвличат четири пътнически самолета, излитащи от летища в източната част на САЩ.  Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за няколко часа кулите се сриват до основи. Третият самолет се врязва в сградата на Пентагона в Арлингтън, щата Вирджиния. За четвъртия самолет, който се разбива в полето в щата Пенсилвания се предполага, че е бил насочен към Вашингтон (най-вероятно с цел  да се вреже в Белия дом или в Капитолия), но поради съпротивата на пътниците целта на терористите не е осъществена. Жертвите са 2974 (без 19-те терористи). Всички загинали, освен 55 офицери в Пентагона, са цивилни лица. Сред загиналите има граждани на 90 държави.

Светът беше шокиран от случилото се. В началото се говореше дори за началото на трета световна война. Всички следяха с огромно напрежение действията на пожарникарите, полицията и другите служби, които се стараеха да ликвидират последиците от атаките и да спасят максимален брой пострадали. Повече от 400 служители от спасителните служби също така губят живота си.

След като шокът от случилото се премина, започнаха да се търсят извършителите и причините за нападението. Подозрението се насочва към „Ал Кайда“. В началото Бин Ладен отрича участието в атентатите, но през 2004 г. поема отговорност за случилото се. Като причина посочва американската подкрепа за Израел, санкциите по това време срещу Ирак и наличието на американски войски в родината му Саудитска Арабия.

Днес, 19 години след събитията, всички отново свеждаме глави пред невинните жертви на това чудовищно престъпление. Хората от най-различни държави си дават сметка, че тази дата промени коренно света. Държавите въведоха и все повече засилват мерките си за сигурност, което неминуемо се отразява върху възможностите и скоростта на комуникациите. Всички ние престанахме да се чувстваме сигурни дори в собствените си домове.

Някои ултрадесни елементи използваха случилото се за създаване на напрежение между различните религиозни общности. Заговори се за „война на исляма срещу християнската цивилизация“. Пренебрегва се фактът, че голямото болшинство от мюсюлманите не подкрепят тероризма и са не по-малко пострадали както от глобалната криза след атентатите, така и от последващите действия на засегнатите  страни. Това доведе до радикализиране на част от тях, в резултат на което последваха атентати в редица европейски градове с много жертви.

Свеждайки глави пред жертвите от 11 септември, ние призоваваме да се загърби омразата и конфронтацията, да се създават мостове между хората, да се работи непрекъснато за подобряване на благосъстоянието на всички хора по света. Само чрез взаимовръзки на равна основа, взаимно уважение и толерантност могат да бъдат избегнати повторения на атентатите и смъртта и страданията на много хора.

Публикувано на 11.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Срокът на разговорите между премиера и президента отмина- ние сме за диалога с ГЕРБ, но с Борисов - не

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията за Деня на независимостта във Велико Търново

АБВ България

Румен Петков: Честит утрешен празник и на въстание, българи - дошло е време!

АБВ България

Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения

АБВ България

Георги Първанов, президент (2002-2012): Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, а президентът Радев да не влиза в партийната политика


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни