Румен Петков: „Новичок“ се използва като грозна спекулация за политически атаки срещу Русия

Facebook Twitter

„Новичок“ се използва като грозна спекулация за политически атаки срещу Русия. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция.

Румен Петков отговори на журналистически въпрос може ли да се отрази върху изграждането на Северен поток отравянето на Навални и позицията на Германия.  

„Последните четири или пет години не мога да кажа точно има четири случая, или поне аз знам четири, които се адресират към нервнопаралитичния агент „Новичок“: Емилиян Гебрев, семейство Скрипал и другото британско семейство и г-н Навални. Някак си прави много грозно впечатление двойният стандарт в случаите по двойки. За г-н Гебрев се направи опит за внушение, че го е отровила Русия по заръка на руското правителство. Той самият каза ,че това е абсурдна теза. За второто семейство – британското, деликатно се мълчи. Спомняте си, че случаят Скрипал  НАТО, ЕС, Великобритания, САЩ обвиниха Русия юнашки за агресия, интервенция, употреба на химическо оръжие, физическа атака и агресия срещу Великобритания. Що за втория случай си мълчат? Някой най-после трябва да излезе и да каже в лабораторията до Солсбъри произвеждано ли е някога „Новичок“. Считам, че е произвеждан. Считам, че това е или теч или некъдарие на британците или втория подход. И в случая Скрипал, и в случая Навални очевидно те са тровени така, че да оживеят и да бъдат развявани като антируски байряк. Не подозираме чак такова некадърие в руснаците, ако искат да отровят някого и то няколко пъти. Мисля, че жената от второто британско семейство умря. Руските по произход граждани Скрипал и Навални са тровени така, че да оцелеят. Никой разумен човек няма съмнение в това. Тровени са, за да бъдат вети на байряк. Защо Навални отива да се лекува в Германия, защо не в Швейцария, защо не в Израел – страни с изключително здравеопазване. Особено Израел в тази посока. За да бъде атакуван Северен поток“, каза Петков.

„Европа или ще се научи да си пази интересите и да каже на САЩ: „Вие сте ни партньори, минете малко встрани, защото искаме да си гарантираме енергийната сигурност“, или ще се разпадне. Европа не може да доказва себе си, мълчейки, да я бият през пръстите, през глезените, както им дойде на акъла в Щатите: „Спрете, Южен поток, спрете Северен поток, спрете Турски поток“ и Европа си мълчи. Така няма да стане. Така няма да има европейска енергийна сигурност. Случаят Навални е инструмент за влияение в тази посока, както преди това случаят Скрипал беше инструмент за агресия срещу световното първенство в Русия“, каза още лидерът на АБВ.

Двата случая Гебрев и британското семейство защо не се коментират в западната, демократичната наша преса. Защо никой не пита лабораторията произвежда ли Новичок и защо никой не се безпокои от това, че жена умря, натровена от агент от фамилията „Новичок“? Защо никой не пита британските власти как се получи това отравяне? Всички си мълчат, както си мълчат за случая с вашия колега Хашоги“, допълни още той.

По думите му тези двойни стандарти не бива да бъдат подминавани и замитани, ако искаме Европа да е тази, към която сме се стремели.

 

Публикувано на 14.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Срокът на разговорите между премиера и президента отмина- ние сме за диалога с ГЕРБ, но с Борисов - не

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията за Деня на независимостта във Велико Търново

АБВ България

Румен Петков: Честит утрешен празник и на въстание, българи - дошло е време!

АБВ България

Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения

АБВ България

Георги Първанов, президент (2002-2012): Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, а президентът Радев да не влиза в партийната политика


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни