ПП АБВ настоява за оставка на министър Теменужка Петкова със задна дата за цялостно творчество

Facebook Twitter

ПП АБВ настоява за оставка на министър Теменужка Петкова със задна дата за цялостно творчество. Лидерът на партията Румен Петков и заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева дадоха пресконференция. Тя даде именно отговор на въпроса "Защо министър Петкова трябва да подаде оставка със задна дата". 

„Днес е ден и празник в християнската религия, който се свързва с чудо, затова ние се надяваме днес да се случи чудо. Настояваме за оставка на министър Теменужка Петкова със задна дата, както тя налага цените в сектор "Природен газ", ако искаме да има България и енергийна стратегия на България в бъдеще време. За разлика от предишни наши пресконеферници, на които сме поставяли винаги конкретна причина, сега настояваме за нея незабавно, за цялостно творчество. Считаме, че през последните месеи тя нанесе цялостни щети на сектор "Енергетика“, каза Ганчева.

На първо място сектор „Природен газ“ за втори път сме свидетели на цена на природен газ, която се обявява със задна дата. Практика, която я няма никъде в европейските държави, никъде в ЕС. Тя е не само откритие на министър Петкова, но и проблем за пазарът на природен газ в България, който едва прохожда. Цялата цена на тази щета, ще я платим отново ние. Ето защо ние от ПП АБВ ще внесем още днес питане до министър Петкова какви бяха нейните подозренията за спирането на изчисляването на природния газ за септември, конкретно какви бяха подозренията й и кой ще понесе персонална отговорност при положение, че те не се сбъднаха. Крайно време е да се носи персонална отговорност, когато едно твое подозрение или едно твое решение след това се окаже, че са били погрешни. Стига вече ние българският народ сме плащали цената за грешките или за това, че някой  се учи да бъде министър. Ако за толкова години не се е научила, има експерти на пазара“, изтъкна още Ганчева.

Тя попита защо никой не коментира, че се увеличава цената на природния газ, както се е била намалила през март с 40 %. „Булгаргаз още от сега са направили своята прогноза за тримесечието. Цената за октомври спрямо цената за август месец по предварителни прогнози на „Булгаргаз“, които практиката е показвала, че винаги се увеличават допълнително, цената на природния газ ще се увеличи с 40 %. Къде е премиерът? Къде е министър Петкова, защо не обяснява, че цената се повишава?“, попита още Ганчева.

По темата за въгледобива Любомира Ганчева обясни, че сме свидетели на това как са се отпуснали милиони левове за запушване на устата на хората, ангажирани в този сектор. Ганчева определи това като грозен и долен акт. „Не можеш с няколко десетки милиони левове, които всички ние ще платим,  да запушиш някакъв проблем, който продължава да съществува. Никой не излиза, за да каже на хората, които са заети в сектора в Старозагорско какво ще се случи след 10-12 години. Вероятно не знаят, но криенето на истината и този опит за отлагането на конфликтите във времето, просто не прави чест на ръководството на Министерството. Ние от ПП АБВ, ще проведем срещи със заетите в Старозагорско, на които ще обясним какво точно предстои да се случи, какви ангажименти е поела България по отношение на въгледобива и на бъдещето на ТЕЦ-овете в България и какво може да се направи, така че след няколко месеца да не се раздават отново някакви милиони левове на хората, които не са виновни“, каза още тя.

Заместник-председателят на АБВ коментира и сектор „Ядрена енергетика“. „По отношение на ядрената енергетика, ситуацията е също толкова драматична. Министърката хвърля някакви думи в пространството, после обяснява, че никой не е разбрал правилно, но не излиза да обясни какво е бъдещето на АЕЦ „Белене“. Спрян ли е проектът, или падна щета на коронавирус. Ние ще сме първата страна въобще в света, при която ядрена централа е заразена от коронавирус. Поставяме вероятно нови рекорди“, каза още тя.

Любомира Ганчева заяви, че заедно с писмото за природен газ ще входират второ писмо до министър Петкова, в което ще поискат отговор на въпросите дали има промяна в решенията на Министерски съвет и Нардоното събрание за движение по процедурата по АЕЦ „Белене“. „Ако има такава промяна, защо тя не е сведена до голямата общественост, ако няма такава, защо министър Петкова спира лицензирането на АЕЦ „Белене“ и защо такава процедура не е входирана от НЕК, която е на ръчно управление от министър Петкова. Защо се бави процедурата, при положение, че Министерски съвет и Народното събрание, които са компетентните институции в България за такова решение са взели решението и са възложили на нея да изпълнява. Видимо тя не може да залага политики в областта на енергетиката, но явно не може да ги изпълнява. Ако има някаква промяна и на този проект се иска да се сложи край, не ка поне да излязат и публично да обявявт защо“, попита още Любомира Ганчева.

Лидерът на АБВ Румен Петков също коментира темата за АЕЦ „Белене“. Той заяви, че в този случай става въпрос за национално предателство на премиера Борисов. Според него некадърието и безхаберието е факт, но тук става дума за груб слугинаж на чужди интереси.

"За "Белене" да кажа няколко думи. Ние един път изгонихме ЕРВЕ. Тази сутрин слушах г-н Касчиев, че ЕРВЕ си тръгнали заради проблеми с площадката от сеизмична гледна точка. Лъже, както той може, а може очевидно. Ако сега съумеем да изгоним най-големите в света на ядрената енергетика "Росатом" и "Атомсстройекспорт", "Дженеръл Електрик" и Франатом", Китайската държавна електрическа компания и южнокорейската електрическа компания, ние сме дотук. Това ще го дължим на г-жа Теменужката и на Бойко Борисов", каза още Петков.

Според него това са безумци, за които  националният интерес, интересът на гражданите на България, на икономиката на България нямат никаква стойност. "За тях е важно да им е пълно нощното шкафче. Те нямат друг критерий за живота си", каза още лидерът на АБВ.

Румен Петков направи сравнение в развитието на България в годините.

"От 2001 до 2009 г., на никого му е миналало през акъла да обяснява на наш министър-председател и перзидент кое не трябва да се случва. Всъщност правителството на Саккобурготски взе решение за възстановяването на "Белене". Станишев тихомълком го спря, Борисов го досъсипа. Сега имаме шанса да направим Белене по най-добрия начин. Това е безгръбначието на българското правителство и стремежът на Борисов да си купува спокойствие. Той си купува спокойствие като дава 2.5 млрд. лв. за самолети, които Бог знае кога ще получим. В момента Министерство на отбраната натискат да се купят още 8 самолета F-16. До две, до три години те ще бъдат спрени от производството. Това е загробване с цел -е диният го е страх, че ще извадят паспортите. Какво стана това дело с паспортите. Днес някой да говори за този случай, не. Другият го е страх от нощното шкафче без и двамата да си дават сметка, че ще влязат в оня списък", каза още Румен Петков.

Председателят на АБВ Румен Петков обърна внимание, че ТЕЦ 2, НЕК и БЕХ са в необявен, прикриван с кредити и други инструменти фалит.

"Министърката много жестоко лъже нас, ако счита, че криейки го още дни, докато бъдат пометени и изметени от правителството, ще способства по някакъв начин за развитие на енергетиката. Тя себе си не лъже. Много жестоко лъже вас с нашата аудитория", изтъкна още Петков.

От партията разкритикуваха и  проекта на енергийна стратегия на България до 2030 г. АБВ алармира още, че в нея  няма мисъл и визия, "Белене" отсъства и няма нито една национална цел.

Публикувано на 14.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Честит рожден ден на Народната библиотека „Св.св Кирил и Методий“

АБВ България

КУЛТУРЕН КЛУБ АБВ представи поетесата Надежда Захариева

АБВ България

Д-р Пламена Заячка участва в международна младежка среща, организирана от Куба

АБВ България

Владимир Маринов по ЕВРОКОМ: Ако затваряме цели сектори с лекота, защо не го направихме преди месец?

АБВ България

Проф. Любомир Халачев: Приказката за трите прасенца или как се борихме с мишата популация


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни