Почетен ден на Йордания в централата на АБВ затвърди междукултурните и бизнес връзките между  България и Хашемитското кралство

Facebook Twitter

Под егидата на лидера на АБВ Румен Петков и Н. Пр. проф. д-р Хасан Бармауи, почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в Република България, в централата на ПП АБВ се проведе Почетен ден на Хашемитско кралство Йордания. Събитието се радваше на засилен интерес от страна на  участници от Палестина, Сирия, Ирак, Тунис, Мароко, Алжир и Египет. Събитието бе уважено и от почетният консул на Судан у нас и представители на българския бизнес.

В централата на АБВ присъстваха председателят на АБВ – Младежи д-р Пламена Заячка, представители на софийската младежка организация на партията, доц. д-р Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на партията и председател на групата за приятелство с Мароко в 43-то Народно събрание на Република България, както и експертът по арабските въпроси и Близкия Изток Анастас Терзобалиев.

Форумът бе открит от председателя на АБВ Румен Петков. В приветственото си слово Румен Петков наблегна на междудипломатическите връзки между България и Хашемитското кралство, които датират повече от 50 години.  Румен Петков  обърна внимание на отношенията с арабските страни, припомни за посещението си в Ирак и срещата си със студентите, завършили в България, както и на споразуменията с арабските парламентарно представени партии.

Н. Пр. проф. Хасан Бармауи също приветства участниците, като уточни в своето изказване, че Хашемитско кралство Йордания е една от най-стабилните държави в Близкия изток. Той отбеляза, че това се дължи на управлението, което е създал крал Абдула II. 

Проф. Бармауи увери, че кралят полага грижи за емигрантите, намиращи се там, както и че е  създал специални условия за живот.  Негово превъзходителство също отбеляза историческата роля от подписването на споразумението между двете партии ПП АБВ и Партия „Послание“, което ще остане в историята между двете страни във всичките отношения.

Доц. Георги Кючуков отбеляза, че ПП АБВ се опитва да спомогне за ново сближаване на отношенията между страните от арабския свят и Република България. „С подписаното споразумение между двете партии, ние сме постигнали не малко успехи и поставихме началото на това сближаване. Нашата партия е поела ангажимент и действа за облекчаване на визовия режим за гражданите на Хашемитско кралство Йордания в Република България“, отчете той. 

Доц. Георги Кючуков поздрави проф. Бармауи с удостояването му с почетната титла професор от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в гр. София, като отбеляза, че с присъждането на това звание академичните среди в Република България дават високата си оценка за дългогодишната му работа и постижения.

Председателят на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка изрази радостта си от сключеното преди една година споразумение за сътрудничество между младежките организации на ПП АБВ и партия „Послание“. Тя изрази благодарност към ръководствата на двете партии, че дават необходимата самостоятелност на младежките си структури за водене на политика и развиване на идеи и инициативи.

Организаторът на събитието Анастас Терзобалиев поздрави представителите на арабските страни като им благодари за съвместната работа. Президентът на Ливано-българският съвет Ахмад Аладин също отправи своите поздрави.

Представителите на арабската общност подариха специално изработена ръчен шал със символите на държавата Палестина и изразиха благодарността си към ПП АБВ за усилията по създаването и отбелязването на икономическите и политически връзки между България и арабаските страни.

 

Публикувано на 18.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни