Георги Първанов, президент (2002-2012): Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, а президентът Радев да не влиза в партийната политика

Facebook Twitter

 Бих посъветвал Борисов след изборите да оттегли в партията, а президентът Радев да не влиза в партийната политика.Това каза президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия. 

Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, да си я заздрави, да си я укрепи. Негови представители, ако имат отношение към властта, да влязат по-активно, ако не - да постоят на резервната скамейка“, посъветва още Георги Първанов.

Според него всеки е обречен на подобна почивка. „Няма вечни лидери. Имало е преди 10 ноември, но ако някой иска да се мери с Тодор Живков, сбъркал е времето“, изтъкна още той.

На въпрос дали  би посъветвал президента Румен Радев да направи партия, Георги Първанов отговори: „Млад човек, има потенциал, може да се опита. Само собстевната харизма, ако щете дори и идеи, не стигат. Аз съм скептик към идеята г-н Радев да влиза в партийната политика, но той може да се бори за втори мандат“.

Той коментира и вътрешнопартийния избор в БСП. „Не искам да помрачавам успеха на Корнелия Нинова, той изглежда внушителен, и аз не бих го оспорил, но смятам, че една от причините БСП да загуби на два пъти след като е на ръба, е заявката на Нинова да бъде пример“, коментира още Първанов.

Георги Първанов коментира и българо-македонските отношения и ефекта от Договора за добросъседство с югозападната ни съседка.   „Аз го оцених позитивно към онзи момент. Общата история трябва да се разпише в един два –абзаца, че става дума за това, че до началото на 20 век населението е имало общо самосъзнание, общо българско самосъзнание", каза още Първанов. 

Според него това е пропуск. „Той можеше да се запълни, мисля, че вече е късно, ако ме опровергаят, ще го адмирирам“, изтъкна още Първанов. На въпрос дали това ще се превърне в провал, Първанов отговори: „За мен то вече е провал“.

Цялото интервю може да гледате на линка: https://nova.bg/news/view/2020/09/20/299662/%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0/

Публикувано на 20.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни