Любомира Ганчева, АБВ: Имаме визия за енергийната стратегия и конкретни предложения

Facebook Twitter

Имаме визия за енергийната стратегия, имаме конкретни предложения и сме готови да се включим експертно в разработването на документа. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ заместник-председателят на АБВ и енергиен експерт Любомира Ганчева  по повод новата енергийна стратегия на страната.

Целта е по-голяма. Целта е България да съумее да трансформира своята енергетика, така че да имаме най-накрая енергийна достъпна цена и да се спре това постоянно увеличаване на цените“, изтъкна още Ганчева.

Заместник-председателят на АБВ изтъкна, че в новата стратегия липсва визия.

Липсва прогноза. Всяка липса на информация всъщност ни притеснява, че е липса на отправна точка за министерството. Силно съм смутена от факта, че никой не казва какво ще се случи по сектори в енергетиката“, изтъкна още Любомира Ганчева.

Силно ме притеснява фактът, че ядрената енергетика например е по-малко от една страница и в нея липсва думата Белене, обаче стои думата Козлодуй“, каза още енергийният експерт.

В същото време министърката миналата седмица на парламентарен контрол заяви, че тя персонално отговаря за проекта АЕЦ „Белене“. Означава ли това, че тя най-накрая ще понесе отговорност за факта, че проектът АЕЦ „Белене“ не е част от стратегията“, алармира заместник-председателят на АБВ.

Ако караме по сектори, изключително притеснителен  е фактът за развитието на  газопреносната мрежа. Нещо, за което и министърката, и премиерът Борисов постоянно обясняваха как е основният акцент в нашето развитие на енергетиката през последната година, а в момента всичките проекти, които бяха започнати са оставени с хоризонт най-рано 2022 г. Означава ли това пореден провал и какво се случва 2020 и 2021 г.? Нулеви ли ги пишем?“, попита още тя.

Заместник-председателят на АБВ коментира дали проектът на енергийна стратегия е навреме излязъл.  „Проектът за енергийна стратегия всъщност е най-важният документ в областта на енергетиката за България за следващото десетилетие. Като имаме предвид , че той е представен в края на месец септември, а трябва да влезе в сила  след 3 месеца, можем смело да отговорим на вашия въпрос с не. Документът е силно закъснял като негово представяне, коментира още Любомира Ганчева.

Тя посочи, че във всички други развити държави един стратегически документ се представя официално от министерството, което го е изработило и на това официално представяне се чува какви са основните цели, каква е прогнозата на нашето министерство за развитие на енергетиката за следващото десетилетие и съответно с какви механизми ще се постигне тази стратегия

Много силно ме притесни фактът, че този документ беше представен тихомълком, все едно от самото министерство предварително си знае, че не става и се срамуват от него и се надяват той да бъде приет ей така без никаква гласност, колкото просто да имаме“, коментира още Ганчева.

Според нея докато не се промени това отношение на отговорните институции за документи, които са пълни със смисъл, а не просто с празен текст, ще сме свидетели на същите проблеми.

 

Пълният текст на интервюто четете на линка: http://www.focus-news.net/opinion/2020/09/21/53877/lyubomira-gancheva-abv-v-ramkite-na-denya-shte-vnesem-predlozheniya-za-energiynata-strategiya-nastoyavame-i-za-energiyniya-balans-zashtoto-toy-shte-dade-diagnozata-na-sektora.html

Публикувано на 21.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни