Любомира Ганчева: Настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока

Facebook Twitter

Ние настояваме за енергийна независимост, но не трябва да се търси диверсификация, когато цената е по-висока. Това каза заместник-председателят на АБВ и енергиен експерт Любомира Ганчева в интервю за телевизия "Европа". 

За нас от АБВ винаги енергийната политика е била въпрос на национална сигурност. Ние настояваме за енергийна независимост, но нещо много важно – енергийна независимост на достъпна цена на енергията. Не може енергийната независимост сама по себе си да бъде самоцел. Това, което наблюдаваме през последното десетилетие и на европейско ниво, е едно търсене на независимостта на всяка цена. Да, но тази цена я плаща и битът, тази цена я плаща и икономиката“, каза още Любомира Ганнчева.

Много е важно енергията да е на достъпна цена. Точно това сме защитавали ние от АБВ последователно през годините“, допълни още тя.

Според нея със сигурност ЕС се движи в посока беземисионна енергетика и икономика, но въпросът е на каква цена. „Ако става въпрос за България в частност сектор „Природен газ“ миналата година постигнахме една диверсификация да купуваме същия руски газ през Турция, но на по-висока цена. Ето това е един просто учебникарски пример за начин, по който не трябва да се диверсифицира или не трябва да се намира нов източник на енергия, когато цената е по-висока. Аз съм силно против търсенето на всяка цена на различен източник. Един пример - втечненият природен газ, който беше закупен миналата година от „Булгаргаз“ на цена, която след понижаването на цената с дългосрочния договор с „Газпромекспорт“ на цена, която е много по-висока. От такава диверсификация, нямаме нужда. Със сигурност трябва да търсим варианти да си осигурим такъв енергиен микс, който да ни гарантира енергия на най-ниска цена“, заяви Ганчева.

По думите й 37 % от енергията е от ядрената енергетика ,а ядрената енергетика в същото време е с най-ниска цена в енергийния микс. „Тя е евтина, тя осигурява стабилност. Такъв тип енергетика България трябва да развива. Не разбирам защо в стратегията, която беше представена без абсолютно никакво представяне и дискусия, защо липсваше „Белене“ или нова ядрена централа“, коментира още Любомира Ганчева.

На въпрос дали това означава, че сме се отказали от този проект, заместник-председателят на АБВ отговори: „Проектът „Белене“ е мой връстник, все още обаче категорично не е взето решението да се реалиира“.

Според нея няма друг проект в Европа и в света, който да е толкова забавен във времето, колкото е проектът за АЕЦ „Белене“.

е е въпросът да се гледа политически на проекта. На този проект трябва да се гледа експертно и трябва да се търси най-добрата цена на енергията. АЕЦ "Козлодуй" до момента безотказно през целия си период дават най-ниската енергия при това това е беземисионна енергия", допълни още Любомира Ганчева. 

Цялото интервю може да гледате на следния линк: https://www.tvevropa.com/2020/09/novite-horizonti-na-balgarskata-energijna-politika/?fbclid=IwAR1J_9BwrVX6obGGSRtBWNLY42NQz3yuhmk-vbqIlfBgDs1a9RTJvddZ6pY

Публикувано на 26.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков по телевизия Евроком: Газовият сектор е еманацията на провала на правителството

АБВ България

Румен Петков изпрати поздравителен адрес до новоизбрания министър-председател на Ливанската република Саад Харири

АБВ България

Да си спомним за Златю Бояджиев

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Днес ВМРО и ГЕРБ предадоха България

АБВ България

Румен Петков: Две години по-късно новият председател на Агенцията за българите в чужбина отново ще е от „Ограда и паспорти“


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни