Любомира Ганчева: Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. в този му вид е предателство на националния интерес

Facebook Twitter

Проектът за енергийна стратегия до 2030 г. трябва да бъде върнат, публично обсъден, след това да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Настояването на ПП АБВ е парламентарната комисия по енергетика към 44- то Народно събрание да върне проекта за преработка по серия причини.

„На първо място не мога да не започна с процедурните пороци. Министерството на енергетиката и министърът на енергетиката са със същия състава поне от шест години. Обидно е за всички нас, за всички експерти от сектора, да не познават законите и да не ги спазват или да показват, че за тях законите не важат, те важат само за обикновените български граждани. Внасянето на проекта за енергийна стратегия до 2030 г. в страната на Министерството на енергетиката директно в Народното събрание, нарушава два закона и общо три члена. Не може да се внесе проект на енергийна стратегия, без преди това тя да е минала на одобрение през Министерски съвет - на първо място. На второ място, изключително важно е, че задължително този документ трябва да е минал през публично и обществено обсъждане. Такова обществено обсъждане няма. Енергетиката в България се случва на тъмно така, както за съжаление резултатите от днес ще ни засегнат, т.е. България е обречена да остане на тъмно, ако продължава по съшия начин, даже по-скоро от приключването на следващото десетилетие“.

Ганчева настоя също ПП АБВ да бъде включена в публичната дискусия в рамките на ресорната парламентарна комисия, където да бъде заявено, че така разработеният документ е лишен от съдържание, като, например, липсата на анализ на досегашните и настоящите действия в сектора, както и ясни ценови параметри на електроенергията и гаранция дали изобщо услугата ще бъде налице. В документа липсва отговор на това какво изобщо ще се случва в енергетиката в основните сектори – ядрен, газов и какво ще се случи с въгледобива и ТЕЦ-овете. Липсва отговор на въпроса разчита ли България на европейски пари за промяна на енергетиката и икономиката си, както и каква е ролята на държавата в енергетиката. Любомира Ганчева заяви, че докато тези въпроси са лишени от отговор, въпросната енергийна стратегия и нейното разглеждане в този й вид е предателство на националния интерес.  

Публикувано на 29.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни