По инициатива на ПП АБВ се проведе среща с писателя акад. Антон Дончев. Повод за това бе 90-годишнината от рождението на твореца

Facebook Twitter

По инициатива на ПП АБВ, представители на ръководството и актива на партията и общественици се събраха на среща с писателя акад. Антон Дончев. Повод за това бе годишнина от рождението на твореца, който на 14 септември навърши 90 години.

Акад. Антон Дончев: „Главното в нашето човешко съществувание е проблемът на достойнството. 1 ноември идва. Да вървим по пътя на нашите възрожденци и да помним, че човешкото достойнство е номер 1, преди свободите, преди правата и да помним, че освен правата, има и задължения.

Това, което е важно, е нашият дух. Ние, всъщност, определяме кое е добро и кое е зло. Никой от нас не е наблюдава света със своите биологически очи. В момента, в който се роди тоя с биологическите очи, му слагат очила – почват да го учат бащите, майките, почва училището. През цялото време той гледа света с очила. Ние трябва да почистим очилата си. Нашето спасение, доколкото може да го има, защото не се знае дали ще се измъкнем, дали светът ще се измъкне изобщо, е да се превърнем в нови Галилей-галилеевци. Всички виждате, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад, но вие си въобразявате, че то се върти около вас, ние се въртим около него. Тези през вековете, които са управлявали добре нашата държава, са търсили и са намирали равновесие между духовното и материалното “.

Румен Петков, председател на ПП АБВ:  „Академик Антон Дончев е връх на нашата човещина и патриотизъм. Всяка нация има своите върхове – творчески, нравствени, нравствено-етични. Такъв творчески връх е „Време разделно“. Една книга, която направи България популярна в цял свят с най-тежките, но и най-героични мигове в историята. Всяка нация, всяка държава има своите върхове на героизма, своите върхове, които са постлани с кръв, но и постлани с бъдещето, Такъв връх е връх Шипка – връх на нашето нравствено възнесение. Връх на нашата човещина и патриотизъм е акад. Антон Дончев. Решихме да съберем два върха“.

Проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на ПП АБВ: „Не е лошо в Министерски съвет всеки месец поне по веднъж да се кани такъв човек, който да им обясни как изглежда светът, и след това да се решават всички въпроси, които понякога изглеждат толкова дребни и незначителни, че трябва да се решават малко по-внимателно“.

Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012): Върху нашата история има груби опити за посегателство. Ние си спомняме, имаше една кампания от т. нар. „Мит Батак“. Тя не само беше щедро финансирана от вън, но тя получи някаква вътрешна подкрепа от самозвани професори, активисти на партии, но отговорът не бива да бъде огледален. Творчеството на акад. Антон Дончев е гениално и въвеждащо ни във философията и народопсихологията. В последните месеци някои от нас са прекарали много време пред телевизора, пред електронните медии като цяло, заради корона-карантината, заради протестите и други катаклизми, които стават не само у нас, а в цял свят, заради конгреси някои от нас - и това са следили. Сега като слушам словото на акад. Дончев, си давам сметка колко безсмислено е всичко това, което се лее от медиите, от устата на политици колеги, на общественици. Хората трябва да имат възможност да слушат повече такива неща“.

 

 

Публикувано на 30.09.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни