Румен Петков в Плевен, след напускането на шестима депутати от ПГ на БСП: Това е техен избор, който те са длъжни да обяснят

Facebook Twitter

С уговорката, че не е негова работа да коментира атмосферата в БСП, в Плевен лидерът на ПП АБВ Румен Петков направи свой коментар, след напускането на шестима депутати от ПГ на БСП в 44-то Народно събрание.

„Това е техен избор, който те са длъжни да обяснят, защото има неща, които смущават. Например – няма конгрес от 1990-та година насам до преди пет години примерно, на който да не съм бил като съм бил и на 50-я – юбилеен конгрес и съм благодарен за поканата, която ми беше изпратена. Когато на конгреса на една лява партия ги няма синдикатите и тази лява партия има претенциите да управлява, това мен лично ме смущава. Когато ги няма работодателите на конгреса на която и да е партия, а тя иска утре да управлява, това означава, че тя не може, не желае или не я желаят, да говори с институциите – синдикатите и работодателите“.

Румен Петков не скри, че на другия ден след конгреса на БСП на 26-ти и 27-ми септември, много от влиятелните фигури в партията са разговаряли с него.

„Когато на конгрес на социалистическа партия я няма думата „работници“, „социализъм“ – аз не съм привърженик на такъв тип клишета, но констатирам, че ги няма. Когато няма анализ на генералното разделение на Северна и Южна България, когато я няма думата енергетика, не говоря за ядрена енергетика, за мястото на България като гарант на газовата сигурност за Европа, за въгледобива – защото там говорим за 30 000 души. Не говорим за топлоцентрали – няма я думичката „енергетика“. Когато не се говори, че просто нямаме хранителен баланс и сме зависима държава за пръв път в нашата история. Ние за пръв път през последните 8 години сме зависима държава. На нас годишно ни трябват 450 000 тона месо – ние произвеждаме 150 000 тона. Значи ние сме държава без хранителен суверенитет. Не само БСП, в парламента никой не се безпокои от този факт. Тогава, когато една партия има претенциите за социална ангажираност и такива неща не се коментират, това не може да не смущава“.

Относно шестимата, напуснали ПГ на БСП, Румен Петков допълни: „Тези ще излязат – не им правя оценка, още повече, че от тях познавам двама, но почтената стъпка е, като кажеш „излизам от парламентарната група“, да кажеш и „излизаме и от парламента“. Казвам тези неща не за да им правя оценка или да се радвам. Аз съм човекът, който е направил много компромис, за да покажем, че консолидацията вляво няма алтернатива. Но това поведение прави всъщност ГЕРБ без алтернатива. Аз ако бях на мястото на БСП – не съм за мое щастие навярно, всеки ден щях да започвам сутринта с: „Какво стана с шкафчето с един милион евро?“. Защо мълчат? И когато тези шестимата са излезли, ако и те си замълчат на темата „Какво правим шкафчето с един милион евро и три кюлчета злато, още повече, че едното кюлче го виждаш и казваш, че е тръгнало от Германия. Само че то е спряло в България и някой го е продал. И когато парламентът не се интересува от тези неща, и когато парламентарната опозиция, каквото и да означава това в случая, не се интересува от тези неща, в един момент се замисляме, че всъщност единствената грешка на тези шестимата е, че не правят втората крачка“.  

 

Публикувано на 01.10.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни