Любомира Ганчева с въпрос към Теменужка Петкова: Присъствахте ли на тази среща с Франсис Фанън или просто отидохте накрая за снимките?

Facebook Twitter

Недопустима намеса в суверенитета на България. Така пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева определи съветите и коментарите на Франсис Фанън, помощник държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ, по стратегическите енергийни проекти на България.

„Видяхме как един американски чиновник дойде и ни каза как от енергийното кранче трябва да се наредим на енергийната опашка за природен газ в Европа. Недоумявам защо крупни, шумни политически фигури така позорно и безгръбначно мълчат на този римейк на едно друго посещение на друг американски чиновник през 2008 г., който ни обясняваше защо АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ са вредни за България. Моите уважения и към американския чиновник, който ни посети миналата седмица и към неговата позиция, но тезите, които напоително представи пред български медии, за български енергийни проекти, са меко казано недопустими. Същата проява на лош вкус ще бъде, ако аз в момента започна да обяснявам какво трябва да направят САЩ в тяхната енергийна система, така че да не допускат сривът, който имаха през септември месец в щата Калифорния и да не допускат повече да останат системно без ток, както се случи миналия месец“.

Чрез медиите Ганчева отправи въпрос към енергийния ни министър Теменужка Петкова за съдържанието на въпросната й среща с Франсис Фанън и дали и каква, всъщност, позиция е защитила, като представител на кабинета по въпросите за българските енергийни проекти.

„Присъствахте ли на тази среща с американския чиновник или просто отидохте накрая за снимките? По време на това посещение или на тази среща темите, които след това чиновникът застъпи в българските медии, бяха ли дискутирани. Ако бяха дискутирани, защо липсват в официалната информация на сайта? Каква е вашата позиция по тези теми и по бъдещето на стратегическите енергийни проекти или както всяка друга криза в енергетиката, докато сте министър, просто ще се правите, че не съществува, докато ни зарине“?

Любомира Ганчева навлезе и в детайли по обявеното от Фанън пред медиите.

„На опитите „Балкански поток“ да бъде представен като неизгоден, бих представила една много кратка, но съдържателна справка. До 2019 г. България транзитираше надявам се миналото време да е несвършено, средно 17 млрд. кубични метра газ на година. Това ни осигуряваше приходи в размер на 200 млн. лв. на година или 554 хил. лв. на ден, чисти постъпления за България. Проектът за „Южен поток“ предвиждаше четири пъти увеличаване на капацитета, т.е. ние се лишихме със спирането му от гарантиран приход в размер на 800 млн. лв. на година или 2 млн. и 240 хил. лв. на ден. Да, със сигурност неизгоден проект, но неизгодно беше спирането на България, а както видяхме и Русия и Турция успяха да реализират своите проекти. Като стана дума за римейк, спирането на „Южен поток“ поразително прилича на спирането на „Син поток“, което премиерът Костов ни осигури и от което загубихме милиони левове чисти приходи в България. Ако някой недоумява защо американският чиновник в българските медии беше сниман от гръцката страна на интерконектора, простата причина е, че за точно една година, откакто се строи този мащабен проект в България няма построен, няма завършен 1 км газопровод. Предлагам тук да направим един ленински съботник и да помогнем на държавата да завърши на 13-ия месец 1 км от газопровода“.

Ганчева се спря и на проекта за терминала в Александруполис.

„Нека да е ясно, че за 60 млн. лв. българският премиер преди месец си осигури снимка с гръцкия си колега. На снимката гръцкият премиер беше много щастлив, може би от факта, че все пак най-накрая се намери инвеститор в един частен гръцки проект, за който гръцката държава не иска да участва като инвеститор. Намери се българската държава, която да отдели средства за този частен проект. Трябва да е ясно, че в Гърция има държавен терминал, който през 2018 г. с участието на гръцката страна е бил модернизиран. България към днешна дата би могла да получава така желаното количество втечнен природен газ, без да заплаща. Защо обаче ние си позволихме тази инвестиция, оставам на нашите зрители и слушатели да си отговорят на този въпрос и кой спечели от това. Със сигурност не е българския национален интерес. Недоумявам защо американският чиновник в изявлението си пред българските медии пропусна, говорейки за енергийна независимост, да спомене факта в момента на каква цена се купува на регулирания пазар електроенергия от американските централи“.

Любомира Ганчева коментира, че всеки опит да си купим индулгенция от трансокеанските ни партньори ни обрича на енергийна бедност, зависимост и на „дискотека“ от режим на тока.

„По информация за миналата година българската, лошата и всякакви други прилагателни, които напоследък съм чувала за българската ТЕЦ „Марица изток“ 2, продава електричество на цена 135.30 лв. за мегават час. Тази хубава американска централа „Марица изток“ 1 продава на 225 лв.. Ясно е, че нашите партньори отвъд океана ни излизат най-скъпи партньори по отношение на енергетиката, но въпросът е дали нашето население, бит и икономика можем да си позволим тази висока цена на скъпата енергийна услуга“.

Публикувано на 03.10.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни