Румен Петков обясни кондицията на Франсис Фанън с това, че американският чиновник е пил дезинфектант по известната препоръка

Facebook Twitter

Американският чиновник, който беше в България (Франсис Фанън, бел.) се е вслушал в препоръката да пие дезинфектант, което обяснява нелепото му говорене за енергетиката ни. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира пред медиите изявлението на Фанън, след срещата му с Теменужка Петкова с фокус върху българската енергетика и стратегическите проекти на България в тази насока.

„Като цяло считам, че неговото поведение (Франсис Фанън, помощник държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ, бел.) може да има две обяснения. Едното - изключително дисциплиниран американски чиновник. Според мен то е по-доброто, защото дисциплината на американския чиновник означава, че той се е вслушал в препоръката на президента на САЩ да пие дезинфектанти. Това обяснява нелепото му говорене. Очевидно свръхдисциплиниран, той е употребил дезинфектанти, колкото е позволила дисциплината му. Второто обяснение е, че той е груб, нагъл, арогантен тип, който съчетава в себе си некомпетентност, некадърност и готовност да лъже така, че да се очертае като един партньор на нашия премиер Борисов. Защо лъже? Той говори за реакторите на „Белене“ като за остаряла технология, която е в миналото и която, включително в Русия, е зарязана и загърбена. Такива реактори в момента се изграждат във Финландия, в Унгария, в Русия, в Индия, в Полша се разработва програма за изграждането на 6 нови реактора, в Англия за 16. Този тип твърдения са нагла, вулгарна лъжа. И аз много се надявам министър Петкова да му е обяснила високите технологии, с които работим ние и стрестестовете, които са проведени за съоръженията, които искаме да изградим. Всички тези реактори са санкционирани от Международната агенция за атомна енергия. Много е важно да се разбере, че ако този човек не говори под давлението на дезинфектантите, той обижда на първо място САЩ. Обижда Дженеръл Електрик. Той казва, че те не са част от администрацията. Очевидно не пият дезинфектанти хората и са се ориентирали към един печеливш проект, какъвто е „Белене“. Обижда Франция, „Франатом“. Той директно ги обвинява, че участват в един проект от миналото. Обижда Южна Корея и Китай, разбира се „Атмостройекспорт“ и „ Росатом“. Обижда МАЕ, които са сертифицирали тези реактори, обижда „Евратом“, които оцениха реакторите поколение 3+ като реактори с изключително висока степен на сигурност. Впрочем, може би той ще трябва да коментира спечелената битка на „Уестингхаус“ да доставя ядрено гориво на реактор в Украйна, който е второ поколение, далеч по-стар от реакторите, които искаме да изградим ние. Ако това е политиката на администрацията на нашите най-скъпи приятели, да сме наясно за какво търгашество става дума. Той апелира да съсредоточим усилията си върху изграждането на малки реактори. Много е важно аташето по енергетика или по икономика на САЩ, този чиновник, вярвам си е заминал, да покаже такъв малък реактор в САЩ работещ и на каква цена продава ток".

Петков определи изявлението на американския чиновник (Франсис Фанън, бел.) за енергетиката ни като вулгарно незачитане на суверенитета на България.

„Този арогантен тип (Франсис Фанън, бел.) дойде тук и срита Народното събрание. Той не си дава сметка, че българският парламент има решение от 7 юни на 2018 г. за възобновяване на проекта. Решение със съвършено конкретни пет точки. Той (Франсис Фанън, бел.) демонстрира грубо несъобразяване с парламента на България, с Министерския съвет на България, който от 2018 г. също има решение за процедура на стартиране, привличане на инвеститори за изграждането на „Белене“. Такова вулгарно незачитане на международното право и на суверенитета на Република България и на нашите институции, няма. За съжаление Народно събрание, Министерски съвет, президент всички си замълчаха. На такъв тип персони или трябва да им се предлагат дезинфектанти още на летището, за да бъдат държани в кондиция, или просто трябва да бъдат изгонвани“.

 

Публикувано на 03.10.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни