АКАД. АНТОН ДОНЧЕВ в „Културен салон АБВ“, 30.09.2020

Facebook Twitter

Акад. Антон Дончев бе първият гост в „Културен салон АБВ“. Инициативата на партията предвижда редовни срещи с изтъкнати български просветни културни дейци.

Европейските народи, с които съм запознат, са защитавали поне в известни периоди от историята си своята съдба и главно своите борби. Не бих казал, че ние много яростно защитаваме своята история. Напротив, в последно време ми се струва, че ние опознаваме доста зле нашата история. Търсил съм и съм се мъчил да разбера, как е възможно преди 1500 години да са съществували петнадесет народа, а да сме оцелели само ние като държава. Трябва да ви кажа, че намерих много отговори, но всъщност отговорът за мен беше нещо, за което не сме си давали сметка.

Може да е странно за съвременните българи, но Аспаруховата държава е била привлекателна с това, че в нея е имало ред. Преди 1500 години, когато се основава Аспарухова България, на институционалната сцена се качват 15 народа, които са познати на хората, които се занимават професионално с история. Питам се къде са били тогава лъвоварите, хазарите, аварите. Нямало ги е. Там са били тюркутите. Имали са империи от Китай до Балотон. Нищо не е останало.

България е държава, основана на най-ветровитото място в Европа, до границата на най-голямата държава. За да разберем величието на нашата държава, трябва да познаваме добре историята на Византия, нейната военна организация, работилницата за оръжия, новостите във въведената стратегия. Съществувала е на основата на принципи, които е защитавала и са я защитавали. Наименувана е Византия при превземането й от турците за понижаване на ранга й. Народът ни е просъществувал, защото е спазвал, понякога и много жестоко, правилата за ред, тъй като турците са избивали, рязали са ръце и крака. Дори околните народи са знаели, че това е територия, на която има ред. В разговор между Борис I и папата, Борис I е казал, че там, където няма ред, няма държава.

В това време Европа не е знаела къде се намира. Българите са имали около 5-метрова разорана ивица, която всяка сутрин е била наблюдавана от военни патрули, които са имали задачата да следят кой е влизал и излизал от царството. В договорите пише, че ако е имало беглец от България, Византия се задължава да го върне. Българският кожен пояс е бил символ на равновесието между небесното и земното. От кръста нагоре – на небесното и от кръста надолу – на земното. Жреците са гледали, кой и къде си в връзвал пояса.

В наши дни този пояс е вдигнат нагоре. Материалното постепенно завладява цялото човечество. В момента тук парица е царица. Парата е царица на целия свят.

Млад човек на трамвайна спирка пита младо момиче – няма часовник – извинете, колко е часа. И знаете ли какво му отговаря момичето? - 50 лева. Часът е 50 лева. В момента, в който питаме колко е дълбок басейнът и ни отговорят – 50 лева, ще знаете, че държавата трябва да я закриваме. Обаче това е, което разбрах, че през цялото време тия, които са ръководили държавата, са защитавали равновесието между духовното и материалното. Загубването на тая мярка не е само, за съжаление в България, ако беше само в България…

Днес чета – швейцарците са въвели минимална заплата 3800 евро – метеш, не метеш, каквото и да правиш, ти дават 7500 лева. Това несъмнено изглежда на нас, които се борим за това да направим пенсиите 300 лева, вече позор. Това не е проблем на разсъждение, това е проблем да си наведеш главата и да кажеш – Господи, прости ми. Не може хората, които са построили тази държава, а пък хората като мен, които познават три царства, не може на хората, които са го построили, да им плащаш 300 лева. Мисълта ми е – нашето спасение, доколкото може да го има, защото не се знае дали ще се измъкнем изобщо, това е да се превърнем в нови Галилей-галилеевци и да обясним - всички виждате, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад, но вие си въобразявате, че то се върти около вас, ние се въртим около него. Ние се занимаваме с разписките с електричеството, с водата, но, всъщност това, което е важно е нашият дух. Защото ние определяме кое е добро и кое е зло. Никой от нас не  наблюдава света със своите биологически очи. В момента, в който се роди тоя с биологическите очи, му слагат очила – почват да го учат бащите, майките, почва училището. През цялото време той гледа света с очила. Всичко е проблем на очилата. Ние трябва да почистим очилата си. Трябва да превърнем учителите и лекарите в това, което бяха. Единствената професия, която има право да не се покланя на японския император, това са учителите в Япония.

Когато Финландия излиза от Втората световна война, няма територии, няма мини, няма гори, има 160 000 души убити млади мъже, прави първи парламент, изправя се първият президент и казва – тук сме събрали, колкото можахме, пръстените, обеците, натрупали сме ги, на кого да ги дадем? Ще ги дадем на умните хора, защото само учени и хора на изкуството могат да извадят Финландия от калта. Дойде тук президентката на Финландия – една жена хубава, дебела, питам я, бе госпожо, какво направихте във Финландия, как можахте да се измъкнете от там, където бяхте, в дъното на историята, а в момента сте една великолепна държава? Казва – господин Дончев, ще Ви кажа само едно – култура. Най-напред парите, които има нацията, трябва да се дадат на културата.

Писал съм една статия 2012 година и съм казал – някакъв план имало какво ще представлява България до 2020 г. То е едно състезание – седят си колите, знае се къде трябва да пристигнат, с каква скорост и се изчислява крайната точка на пътуване. Не знам какво са изчислявали, но в сегашната 2020 г. ние гледаме само номерата на чуждите коли. Ние сме в толкова лошо и тежко положение, че не можем да си го представим. Голяма трагедия на човека, като същество на разума е, че иска да си представи всичко. Е, не може да си го представиш. Ние, благодарение на компютрите, благодарение на новата наука, влязохме в една библиотека и видяхме наредени милиони книги, и видяхме гърбовете на книгите, но съдържанието не можем да прочетем.

Ние живеем в една невероятно жестока вселена. Живота живеем благодарение на водата, която понасяме около 50 градуса гореща и 20 градуса да стане студена. Това е една ципа, как сме оцелели 5 милиарда години на мен не ми е ясно и без да искам, си мисля, че някой ни пази. И в цялата тази лудост, в която ние човечеството съществуваме, сме седнали да се самоизяждаме.

Работата е там, че богомилите, когато са можели да говорят с бога, са го попитали – Господи, кажи, какво сме ние хората, какъв е пътят? Какво отговорил Господ – направих те от светлина и от мрак, показах ти два пътя – на доброто и злото, изборът е твой. Не можем да не си признаем, че имаме зло в нас колкото си искаме. Има и добро. Пътят обаче не е ясен.

1 ноември идва. Да вървим по пътя на нашите възрожденци и да помним, че човешкото достойнство е номер 1, преди свободите, преди правата и да помним, че освен правата, има и задължения. Главното в нашето човешко съществувание е проблемът на достойнството.

 

Публикувано на 08.10.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни