Румен Петков и Пламена Зачка бяха сред официалните гости на 60-та годишнина от установяване на дипломатическите  отношения между България и Куба

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи Пламена Зачка бяха сред официалните гости на днешния ден, в който Кубинското посолство в София посрещна приятели на 60-та годишнина от началото на дипломатическите  отношения между България и Куба.

Дипломатическите отношения между България и Куба са установени през 1960 г. Развивани са активно до 1989 г., когато вследствие на дълбоките политически и икономически промени в двете страни, прекратяването на изпълнението на подписани преди 1989 г. спогодби и понижаване на равнището на политическия диалог в тях настъпва рязък спад.

Независимо от различната степен на интензивност на контактите през годините,  традиционно приятелските връзки между двата народа са запазени и в резултат от настъпилите в Куба промени през последните години политическият диалог е възстановен.

Н. Пр. Ямира Куето Милиан, посланик на Р Куба в София:

Днешният ден е специален – 60 години приятелство, братство. Този ден е от огромно значение и за кубинците, и за българите.

Пламена Зачка, лидер на АБВ-Младежи:

„Щастлива съм да бъда тук на днешния 14 октомври“. Заячка изрази задоволство от факта, че официална делегация на ПП АБВ гостува в Куба – събитие, което е добър политически знак за нова динамика в отношенията между двете държави. Тя направи подарък на бившия министър на културата, науката и просветата Георги Йорданов – изтъкнат радетел за приятелството на българския и кубинския народ. Йорданов получи паметна юбилейна писалка на 60-тата година от установяването на дипломатическите  отношения между България и Куба.

„ПП АБВ ще подпомогне Куба със санитарни материали във времето на пандемия. Защото Куба е държава, която във времето на пандемията показа какво е солидарност и помогна на не една държава“.

Георги Йорданов, бивш министър на културата, науката и просветата:

„Трогнат съм от този дар, който символизира нерушимата дружба между България и Куба“.

Румен Петков, председател на ПП АБВ:

„Лесно е да обичаш Куба, когато си на Варадеро. Имали сме моменти на съвместни трудности, но и моменти на съвместни върхове. И когато днес говорим за богатството на кубинската душа, говорим за кубинските лекари навсякъде по света, където имаше нужда. Да покажем, че знаем силата и енергията на тези 60 години, като помогнем сега. Защото Куба има нужда от помощ и когато нашите приятели имат нужда от помощ, трябва да подадем ръка. С това България и нашият народ превъзхожда останалите. Защото трудността се изживява по-леко, когато си сред приятели, както и щастието е по-пълно, когато си с приятели“.

  

Публикувано на 14.10.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Легендата Димитър Пенев и неговата биографична книга СТРАТЕГА бяха представени в Културен салон АБВ

АБВ България

Румен Петков и Анастас Терзобалиев се срещнаха Ахмад Аладин - президент на Ливано-Българския бизнес форум

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството иска ЕС да реши спорните ни въпроси с Р Северна Македония

АБВ България

Д-р Пламена Заячка за 24 май: Променя се историята чрез промяна в Кодекса на труда

АБВ България

Любомира Ганчева в СТУДИО Actualno: Проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене" стоят на трупчета


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни