ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ във връзка с декларациите и заповедите на министъра на здравеопазването

Facebook Twitter

Министърът на здравеопазването миналия уикенд избухна със заплахи към лекарите от цялото съсловие, защото не искат да лекуват COVID-19. Това бе предшествано от заповед, която налага на всички болници, независимо от профила си, да отворят COVID отделения. Това включва специализирани болници по АГ, ортопедия, офталмология, онкология и всякакви други специалности, където работят лекари, нямащи нищо общо с лечението на инфекциозни заболявания. Ние от АБВ заявяваме, че това е безотговорно отношение както спрямо тези лекари, така и спрямо техните пациенти, тъй като всички ще пострадат от липсата на достатъчна професионална подготовка в инфекциозните болести. Пълен абсурд е офталмолог, ортопед или рехабилитатор да лекуват коронавирус. За 8 месеца Министерството на здравеопазването не е направило нито един курс за лекари от други специалности, за да ги обучи как да лекуват пациенти с коронавирус. Стигна се дотам, че министър Ангелов се обърна към студентите по медицина да доброволстват в COVID отделенията. Амбицирани от неговия призив, някои от директорите на лечебни заведения с цялата си наглост пуснаха обяви в сайтове за работа за места на лекари, медицински сестри и санитари за безплатен труд в името на славата. Българските здравни работници не са роби, на които се заповядва, а са хора с права и достойнство.

С тези си действия здравният министър се опитва да прехвърли отговорността за тоталния хаос в системата на самите лекари. Настройването на обществото спрямо лекарите в този момент може да се нарече само цинизъм, тъй като управляващите имаха време от март до момента да подготвят здравната система система за вълна от заразени. За това време можеше да се направи анализ на лечебните заведения в страната, в който да се посочат спецификите и възможностите за лечение на всяка болница. Задължително беше да се напишат инструкции затова кой пациент кога трябва да бъде хоспитализиран. В момента това решение е субективно. Беше ясно, че сега действащият механизъм на прием ще се счупи и това стана този уикенд с нелепата смърт на 33 годишния мъж, който така и не успя да бъде хоспитализиран благодарение на хаоса, създаден от министъра на здравеопазването. Защо това време не се използва за укрепване на възможностите на спешната помощ, създаването на нови екипи и на функционираща информационна система за наличието на свободни COVID легла в страната?

Очевидно е, че трябва незабавно да се направи по-добра организация на приема в болниците и спешната помощ. Трябва обаче да бъде ясно, че не всеки лекар може да лекува всяко заболяване във всяка болница. Докато министър Ангелов не осъзнае това хаосът в системата ще продължи. И е по-добре той да си иде! Веднага!

 

 

Публикувано на 03.11.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Д-р Пламена Заячка участва в международна младежка среща, организирана от Куба

АБВ България

Владимир Маринов по ЕВРОКОМ: Ако затваряме цели сектори с лекота, защо не го направихме преди месец?

АБВ България

Проф. Любомир Халачев: Приказката за трите прасенца или как се борихме с мишата популация

АБВ България

Румен Петков: Правителството прави бизнес от коронавируса

АБВ България

Д-р Пламена Заячка след УРОЦИТЕ ОТ НЮРНБЕРГСКИТЕ ПРОЦЕСИ в Москва: Историческите престъпления нямат давност


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни