Любомира Ганчева: В официално писмо ПП АБВ настоява за прилагането на шест социални мерки в Бюджет 2021

Facebook Twitter

Бюджет 2021, по начина, по който е разработен, подпомага хората, които са близки до властта. Той е нагледен пример за липса на стратегия, липса на цели, липса на визия, едни разпокъсани разходи, сложени в една матрица, безпътица и липса на каквато и да е стратегия за извеждане на България от кризата, в която ние вече сме навлезли. Така заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева коментира пред медиите плана за приходите и разходите на държавата за следващата календарна година.

„За нас това е началото на предизборната кампания на ГЕРБ и една ПР акция, която ще бъде на наш гръб, на гърба на данъкоплатците. Този бюджет е един нагледен пример за още от това безвремие, което премиерът Борисов ни показва вече повече от едно десетилетие. Тази криза е породена и от порочното управление на модела Борисов, и от епидемията COVID-19. Можем да очакваме, че след края на 2021 година, ако не се случи радикална промяна, България, за съжаление, ще изпита още по-силно същите проблеми, които десетилетието на Борисов ни донесе, а именно: огромното разделение в обществото, срив на икономиката, безпътицата, емиграцията, бедността, мизерията“.

Любомира Ганчева подчерта острата необходимост от експертен поглед върху държавния бюджет.

„Политикантството на дребно виждаме докъде ни доведе вече 10 години. На първо място, в бюджета липсва ясна идея, няма никакви цели, няма никакви стратегии, никакви приоритети. Това трябва да е ясно на всеки. Досега Министерството на финансите се гордееше с това, че основната цел на един бюджет е да е балансиран. Виждаме, че тази година са се отказали от това основно свое преимуществo, защото бюджетът по начина, по койтo е разписан, води до 4.88 или 5 милиарда лева. Това са 4% от БВП дефицит. Ние започваме следващата година с един планиран дефицит, никой не знаем по какъв начин ще приключим“.

Ганчева отново подчерта, че данъчната система в България ощетява основното население, бедните хора за сметка на тези, които са близко до властта.

„Нереалистични са прогнозите, които са залегнали в бюджета от гледна точка на очакваното намаление на БВП – едва 3% . Явно някой от Министерството на финансите живее в някаква розова реалност. Ако тези хора си отворят прозорците и видят какво се случва навън, трябва веднага да си променят разчетите. По време на криза Министерството на финансите залага близо 10% увеличение на приходите в хазната, които до момента в България единствено от страните в Европейския съюз основната част от приходите в хазната са от всички нас, то облагането на ежедневното потребление поради данъчната система. Данъчна система, която ние всички ние от АБВ последователно 5 години подред обясняваме как ощетява основното население, бедните хора, всички българи за сметка на богоизбраните и на тези, които са близо до властта . Държавният дълг само за 2 години ще се увеличи с 50%“.

С оглед на всичко гореизложено, Ганчева съобщи, че ПП АБВ изпрати до ресорния министър и до всички парламентарни групи официално писмо с шест искания за социални мерки в Бюджет 2021.

 

  • Да се въведе необлагаем минимум за доходите на всички физически лица, равен на размера на минималната работна заплата.
  • Диференциран данък добавена стойност.
  • Преизчисление на пенсиите.
  • Безплатни ясли и детски градини.
  • Плавно увеличение на максималния осигурителен праг.
  • Безплатни лекарства за всички деца на възраст до 7 години.

Публикувано на 03.11.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

АБВ България

ПП АБВ ще отправи питане към ДАНС на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ „Козлодуй“

АБВ България

Любомира Ганчева: Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България

АБВ България

Владимир Маринов по ФОКУС: Медицинските сестри от детските градини и училищата могат да се включат в борбата с COVID-19

АБВ България

ПП АБВ предлага в борбата с COVID-19 да бъде ангажиран медицинският персонал от детските градини и училищата, които в момента не работят, а децата са в режим на дистанционно обучение


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни