ПП АБВ събра граждани на протест пред МЗ „Неадекватните мерки срещу COVID-19 убиват“

Facebook Twitter

ПП АБВ събра граждани на митинг-протест пред Министерството на здравеопазването. Събитието, под наслов „Неадекватните мерки срещу COVID-19 убиват“ събра подкрепата и на медици и експерти по вирусни инфекции. То бе насочено срещу непоследователната държавна политика по справянето с коронавирусната пандемия.

Румен Петков, председател на ПП АБВ:

„Тези, които ни управляват, са обвити в собствената си деградация и морална нищета. От март месец насам държавата е хвърлена в хаос. Ние извадихме децата си от училищата, но оставихме моловете и кръчмите да работят. Ние наложихме двойните стандарти като част от нашето ежедневие. Днес моловете, кръчмите, кафенетата рaботят, но децата ни след 8 клас не ходят на училище. И каква е разликата между тези до и тези след? Не си ли даваме сметка, че онлайн обучаваме днешните бъдещи медици, хората, които ще се грижат за нас, нашето здраве и за това нашите деца и внуци? Даваме ли си сметка, че страхът и отчуждението, които налагаме, карат децата ни да растат сами, да странят от средата, в която са, странят от обществото. Вярвам всички ние разбираме, че тези, които ни управляват, са обвити в собствената си деградация и морална нищета. Обществото е потърпевшо от управлението на едно актуално нищожество. Даваме си сметка и разбираме, че през българското здравеопазване са минали стотици велики хора. Днес ние сме потърпевши от едно актуално нищожество. Това актуално нищожество всеки ден излиза и ни учи какво да правим и какво да не правим. Трябва да си дадем ясна сметка, че ако не се изправим и пометем този начин на управление, действително виновни ще сме ние. Вчера сутринта това недоразумение, шефът на Лекарския съюз, обяви по една от телевизиите, че обществото се е провалило в борбата с коронавируса. Този човек е лекар. Да го освиркваме е малко. Да го освиркваме е нищо. Този човек обвинява обществото за некадърността на властта, за стремежа на властта да пази себе си на всяка цена.

Днешното българско правителство е сметище. За да спасим децата си, за да спасим лицата си за да спасим душите си, нека да отидем и да подкрепим тези, които и днес ще се изправят, за да поискат оставката на тези, които съсипват България. На тези, за които България е шкафче с милион евра и кюлчета злато, а репресията е начин на оцеляване и начинът на живот е начин на грабеж. Да поискаме тази оставка, която може да остави България в Европа, другото е съучастие в предателството. Днес е една особена дата в българската история – датата, от която започнаха промените. Без радикални промени България ще се върне на по-лошо място – там, където тръгна преди 31 години“.

Доц. Атанас Мангъров подкрепи протеста, иницииран от ПП АБВ, с писмено обръщение към участниците:

„Обръщам се към вас, както винаги, с истината. Приех огромното предизвикателство да поема COVID-отделението на Инфекциозна болница. В противен случай щях да бъда обвинен, с право, в бягство от отговорност. Това не променя оценките ми и виждането ми за необходимите действия. Нещо повече – това е шанс да променим ситуацията, да променим действията и да бъдем полезни на здравето на българските граждани. Не съм оратор и не съм говорил на такива митинги. Волята ми е да бъда полезен и ще бъда. На вас и близките ви желая да сте здрави“.

Доц. д-р Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ:

„Тази тежка пандемия беше допълнително влошена от липсата на визия за справяне с нея и на адекватни мерки. Бяха допуснати фатални грешки, а проблемите са безкрайно много. Началото беше през месец март, бяхме всички доста стресирани, не знаехме нищо за вируса, не знаехме как се разпространява. Със своите неадекватни указания СЗО обърка още повече това нещо. Тогава правителството взе някакви мерки, за мен доста прекалени, и все пак инфекцията беше стопирана. Имахме цяло свободно лято. Какво направихме през това лято? Пуснахме стадионите, пуснахме баровете и дискотеките, въпреки предупрежденията на специалистите. Сега в момента сме в един пик на заразата. Защо и как бяха допуснати тези фрапантни грешки е трудно да ви втълпявам, всеки сам може да си направи извода. За спасяването на един частен футболен клуб не биваше да се жертва здравето и живота на толкова хора. В момента проблемите са безкрайно много, болниците са препълнени и то от хора, които са в крайно тежко състояние, но и от такива, които могат да бъдат лекувани вкъщи. Здравното министерство не си направи труда да изготви един алгоритъм, който да отвори ръцете на лекарите, да може да им позволи съвсем адекватно да преценяват кой е за болнична помощ, кой е за лечение в ниско рисковите отделения, кой е за реанимация. Това доведе до едно жестоко претоварване на болничната система. Правилно е да има болници, които да бъдат за лечение на пациенти с коронавирус, а всички други да лекуват други заболявания. Защото те вече са по-рискови, отколкото заболелите с COVID. По въпроса с липсата на линейки и осигуряването на нови трябваше да се помисли още през лятото. Не достига персонал, да, не достига. Сигурно десет правителства след промените в България направиха всичко възможно да изгонят медицинските кадри от страната. В момента ние сме в бедствено положение. Търсим доброволци. Има благородни хора, които откликнаха на това. Но не се направи възможното да се привлекат и хора срещу заплащане да тръгнат и да помагат на здравната система. Спешната помощ издъхва. Виждате, че хората се трудят денонощно и пряко силите си и въпреки всичко не достига помощта, нямаше линейки. Сега дадоха нови линейки, но можеше лятото още да се помисли за този въпрос. Хаосът, който цари в здравеопазването, пречи на адекватността на мерките. За мен тази тежка пандемия, която настъпи, беше допълнително влошена от липсата на визия за справяне с нея, от липсата на адекватни мерки. Като лекар мога да кажа, че всички, които са в системата на здравеопазването, правят всички възможно да помогнат на хората, единици са тези, които се опитват да бягат“.

 

Христо Колев, председател на АБВ-София:

„COVID-19 съществува, но повечето хора умират от липсата на медицински грижи. Протестът не е против мерките срещу COVID-19, а е против неадекватните такива. Още от началото, когато епидемията навлезе в живота ни, ние от АБВ предупреждавахме, че правителството не знае какво прави и ще настане хаос. Осем месеца по-късно нашата прогноза се оказа, за съжаление, вярна. Един ден сме без маски, на другия ден сме с маски. Затвориха парковете и планините. Истината е, че крайният непрофесионализъм, който демонстрират, тласка държавата към ръба. Наистина ще настъпи здравна криза, но не заради COVID-19, а заради нехайството на управляващите. В момента здравната система е в пълен хаос. COVID-19 съществува, но повечето хора умират от липсата на медицински грижи. Заради заразата, заради неадекватността на управляващите, нормалният човек няма достъп по никакъв начин до медицинска грижа. Искам да попитам сърдечните проблеми спряха ли, диабетът не съществува ли вече и ред други болести. Всичко е COVID-19. Кризата от коронавирус показва истината за здравната система на държавата. България е единствената държава, която не даде безвъзмездна помощ за никого. Мерките, които бяха 60/40 и другите подобни, стигнаха само до определен кръг фирми и то фирми, които нямат нужда от тях. Нормалният човек, малкият и среден бизнес, изобщо не можаха да си помислят и да се възползват от тази мярка. COVID-19 ще се пребори, но със специалисти, експерти и хора, които знаят какво правят. Знаеше се още от началото, от март месец, че есента ще има втори пик. Осем месеца правителството не направи абсолютно нищо. Не подготви отделения, не обучи екипи. Сега, когато вече втората вълна е в своя апогей, те набират доброволци и отварят отделения за COVID-19. Последното разпореждане на министъра на здравеопазването, те всичките са безумни, е независимо от своя профил да се отвори във всяка една болница COVID-отделение. В АГ как да се отвори, в травматологията как се отвори? Какво като има легла и няма специалисти и няма кой да ни лекува. В момента в здравната система цари анархия и има само един изход - оставка на това некадърно правителство. Заради тях сме на това положение“.

Д-р Георги Тодоров от Русе, лабораторен лекар, практикувал години в Република Гана в условията на епидемии и зарази, заяви подкрепата си за протеста против неадекватните мерки срещу пандемията в писмен вид:

„Уважаеми сънародници, не можах да дойда на това събитие, което е направено в името на истината и честността. Ролята ми не е политическа и не съм член на ПП АБВ, но приветствам стремежа на всеки един към честност и откритост, каквато според мен и вашата тук. Задачата ми, като лекар е била винаги освен да помагам на хората и да лекувам, да се грижа и за спокойствието и комфорта на хората. Здравната ни система, днес е управлявана по начин , който не води нито до комфорт на пациента, нито до сигурност на лекарите. С неадекватните си действия МЗ я дезинтегрира и насади страх у всички и постигна хаос , който се измерва в човешки съдби, независимо за болните или за лекарите и сестрите. Ковид-19 съществува и вирусът и заболяването, но то не е толкова драстично и страшно. Много по-сериозно от медицинска гледна точка беше положението през 2009-2010 г. със Свинския грип, но тогава нямаше явно политическа концепция. Целенасочено и преднамерено, се провежда кампания за насаждане на страх, разделение в обществото и дезинтеграция на общото ни живеене. Целта не ми е ясна, но зная, че вече не е опазване на здравето й живота ви. Друга е! Като лекари това за нас е необяснимо, да жертваш психическото здраве на хората, техният начин на живот, за който уж се борихме да запазим по време на терористичните истерии в Западна Европа, а сега да го разваляме , с мантри и лъжи за заплаха за живота на всички. Вече е безсмислено, според мен, да искаме да бъдем чути от всички! Тези, които искаме да практикуваме медицина, според науката, а не според протоколите на група колеги, повярвали, че знаят най-много. Обръщаме се към всички, които със здравия си разум, още не са преминали границата на отчаянието и вярват в общоживеенето ни, че ще бъде добро и отново в емпатия и човечност. Без репресии, (маски, дистанции, екстремни дезинфекции, глоби, фургони, изолатори, присъди, незаконни задържания и необосновани карантини), които останаха единственият аргумент на властта и враг на медицината, образованието, държавността. На останалите ни сънародници, които все още са обсебени от страха или се страхуват, пожелавам здраве! Вярвам, че доверието в създадения наскоро Алианс на българските лекари за нормален живот и медицина, базирана на науката, ще нараства. Нашите инициативи ще са обявени в наскоро създадената ни страница и популяризирана във Фейсбук и по медиите. Бъдете здрави и вярвайте, че въпреки усилията на МЗ и други т. нар. отговорни фактори българските лекари ще се погрижат за вас, ако се разболеете. Аз поне вярвам в това“.

Aдв. Иван Денев, баща на Христо - абитуриентът от Велико Търново, починал от коронавирус:

„Преживяхме хаоса в здравеопазването на нашата страна по най-трагичния и болезнен начин, като загубихме големия си син. Лечението на сина ни беше на произволен принцип, без научна база и аргументация, с неразрешени медикаменти, без обратна връзка към близките.

Трябва решително да се противопоставим на този хаос. Търся справедливост и искам истина. Синът ми е жертва – на вируса или на лекарите“.

Публикувано на 10.11.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

АБВ България

ПП АБВ ще отправи питане към ДАНС на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ „Козлодуй“

АБВ България

Любомира Ганчева: Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България

АБВ България

Владимир Маринов по ФОКУС: Медицинските сестри от детските градини и училищата могат да се включат в борбата с COVID-19

АБВ България

ПП АБВ предлага в борбата с COVID-19 да бъде ангажиран медицинският персонал от детските градини и училищата, които в момента не работят, а децата са в режим на дистанционно обучение


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни