Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с лидерите на арабската общност в България

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и доц. Георги Кючуков, член на ИБ на партията, се срещнаха с лидерите на арабската общност в България по тяхна покана. Срещата, в която участие взе и Анастас Терзобалиев – съветник на ПП АБВ по отношенията с Близкия изток, беше посветена на свободата на словото, борбата с тероризма и интеграцията на арабите в България.

В рамките на срещата Румен Петков подчерта позицията на партията, осъждаща остро тероризма от столетия насам – проява, която има своята история и корени и далеч не е само мюсюлманско деяние. Същевременно той обърна особено внимание върху необходимостта от търсене на поводите за подобни събития. Председателят на ПП АБВ заяви, че партията не приема неуважителното отношение към различната вяра, религия и свещени личности. Свободата на словото не означава незачитане на другите религии, посочи Петков и добави, че разчита на това, че представителите на арабската общност ще бъдат първите, които ще алармират, ако до тях достигне информация за подготовка, организиране и провеждане на терористичен акт, тъй като интересът ни е общ.

В отговор, доайенът на арабската общност у нас Мохамед Хасан заяви, че България е страна, която е пример за интеграция на арабите и именно те са първите, които се противопоставят на всякаква форма на тероризъм. Също така обаче подчерта, че не е израз на свобода на словото демонстрацията на неуважение към личности и религиозни пророци от която и да е религия.

По време на разговорите д-р Ибрахим Догмуш заяви, че България е пример за толерантност към представителите на арабската общност. В изказването си той посочи, че арабите в България се чувстват като пълноценни членове на обществото, за разлика от много други държави – и в Европа, и в Америка, където те живеят в гета, докато у нас са интегрирана част от населението в различните градове.

Амор Хаджи, член на УС на Арабския комитет за интегриране в България заяви стремежа за интегриране на общността. "Ние се стремим да ги интегрираме в българското общество. От гледна точка на интеграцията какво правим, или какво бихме могли да направим, ние сме в помощта на всички органи в България."

Публикувано на 11.11.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Д-р Пламена Заячка участва в международна младежка среща, организирана от Куба

АБВ България

Владимир Маринов по ЕВРОКОМ: Ако затваряме цели сектори с лекота, защо не го направихме преди месец?

АБВ България

Проф. Любомир Халачев: Приказката за трите прасенца или как се борихме с мишата популация

АБВ България

Румен Петков: Правителството прави бизнес от коронавируса

АБВ България

Д-р Пламена Заячка след УРОЦИТЕ ОТ НЮРНБЕРГСКИТЕ ПРОЦЕСИ в Москва: Историческите престъпления нямат давност


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни