ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ: Липсата на дипломация в поведението на българския външен министър постави България в изолация

Facebook Twitter

През последните дни, въпреки тревожните факти относно пандемията от КОВИД-19 и разпространението и в нашата страна, отново на преден план излизат въпросите за отношенията между България и Република Северна Македония в контекстна на началото на преговорите за интеграция на последната в ЕС.

България многократно е изразявала своята позиция пред нашите югозападни съседи, свързана с общата история и общите корени на езиците ни. С различен тон и категоричност се иска от Република Северна Македония да се откажат от претенциите към исторически събития и личности преди 1944 год., както и да се признае „македонския“ език за диалект на българския.  След кратко затопляне на отношенията между двете страни след сключването на Договора за добросъседство и поемането на управлението от Зоран Заев, отново на преден план излязоха спорните въпроси.

През последната седмица външния министър на България г-жа Екатерина Захариева, в свое изявление предложи нашата страна да не препятства провеждането на междуправителствената конференция с Република Северна Македония при условие, че се признае общия ни произход, както и общия произход на езика. Настоява се също така да се декларира липса на териториални претенции към България и загърбване на езика на омразата. В интервю за „Ройтерс“ г-жа Захариева каза: „България не оспорва правото на самоопределение на Република Северна Македония, нито правото им да наричат езика си както им харесва. Нашите притеснения са свързани с непрестанните претенции за македонско малцинство у нас. Ако признаят корените на нацията и езика си, на това ще се сложи край.“

Като цяло, това изявление като че ли дава повод за нормализиране на тона между двете страни. Създава се впечатление за предложение, базирано на взаимен интерес – минало срещу настояще и бъдеще. България може да признае македонския език и идентичност, ако Република Северна Македония признае, че те са изградени върху българска основа. Вероятно това би удовлетворило и двете страни. Според нас, обаче, това предложение беше направено в грешна форма и в грешно време. В момента то звучи като ултиматум, който е неприемлив от северномакедонска страна, особено в контекста на общественото мнение там, което отдавна е подготвено да не приема никакви отстъпки към нашата страна. Такава договореност би трябвало да е в дневния ред двустранните преговори и до нея да се стигне чрез взаимно съгласие, т.е. то да е цел, а не условия за взаимоотношенията.

В момента нашата страна едностранно заявява, че е готова да блокира началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония, въпреки че в началото на годината даде съгласие за започване на преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС. На този фон България изпадна във външнополитическа изолация в ЕС и реакцията на нашите партньори от ЕС е еднозначна – тази наша позиция не се приема. Нещо повече – редица страни от Западна Европа имат сериозни резерви към началото на преговорите и биха ги блокирали по някакъв начин. В момента те използват нашата позиция като единствената причина за отлагането им. Т.е. в наше лице те намериха „необходимия грешник“. Изявленията на редица наши политици намират широко отразяване в северномакедонските медии и насаждат негативни отношения сред хората там към България. В момента в техните очи ние се явяваме единствената пречка за интеграцията им в ЕС, което за повечето от хората е символ на по-добър живот.

Позицията на ПП АБВ се заключава в няколко основни принципа:

  1. България би трябвало да подкрепя и съдейства за интеграцията на Република Северна Македония в ЕС.
  2. България не може да се откаже от националните си интереси, от своята история, култура и традиции.
  3. България не може да приеме опитите за обсебване на знакови исторически личности
  4. България не може да приеме езика на омразата, насаждан от някои северномакедонски медии
  5. ПП АБВ счита, че политиката на българското правителство през последните години допринесе до голяма степен за провала на работата на Мултидисциплинарната комисия чрез липса на поставени конкретни цели, задачи и времеви диапазон.
  6. Безотговорното приказване на политици от управляващата коалиция довежда до изостряне на напрежението и изолирането ни от останалите държави от ЕС по въпроса за интеграцията на Република Северна Македония.
  7. Всеки публичен скандал работи в полза на македонизма и чрез своите  действия българското правителство му прави неволна услуга, което е реална заплаха за бъдещите ни отношения с Република Северна Македония.
  8. Не се разбира, че постигането на целите ни по отношение на историята и езика не е еднократен акт, а процес, при който трябва да има последователност и предвидимост в позициите.
  9. Неадекватните и ненавременни действия на българското правителство доведоха до ситуация, в която нашата страна няма реална алтернатива за действие. Настоящото състояние е провал не на отделен политик или на правителството, а на нашата държава.

 

 

 

Публикувано на 13.11.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

АБВ България

ПП АБВ ще отправи питане към ДАНС на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ „Козлодуй“

АБВ България

Любомира Ганчева: Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България

АБВ България

Владимир Маринов по ФОКУС: Медицинските сестри от детските градини и училищата могат да се включат в борбата с COVID-19

АБВ България

ПП АБВ предлага в борбата с COVID-19 да бъде ангажиран медицинският персонал от детските градини и училищата, които в момента не работят, а децата са в режим на дистанционно обучение


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни