Доц. Георги Кючуков: ЕК да обясни критериите за избор на ваксината. НОЩ носи вина за разрастването на COVID-19 кризата с прогнозите за апокалипсис

Facebook Twitter

ЕК не обясни критериите за избор на ваксината, която страните от ЕС ще закупят, коментира в предаването „Добър ден, България“ на Радио "Фокус" доц. д-р Георги Кючуков, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ. В момента има 150 ваксини за COVID-19, които се разработват в света, като от тях 12-13 са с доказан ефект.

„Не е ясно на каква основа са избрани ваксините на „Пфайзер“ и „АстраЗенека“. Вярно е, че те са в напреднал стадий, но въобще не се говори за ваксината на „Гамалея“ например, а ваксината на „Санофи“, която на страна от ЕС, беше оставена на заден план. Тук ЕК направи грешна стъпка и не разясни на населението на Европа критериите, по които е избрана ваксината. По този повод в западния печат се вдига доста сериозен протестен шум“.

Според доц. д-р Георги Кючуков малко са хората, които биха отказали ваксинация. Той очерта три спешни мерки за противодействие на COVID-19 кризата. Според него смъртността от COVID-19 се е увеличила, защото болните не могат да бъдат лекувани адекватно. По думите му, за разрастването на COVID-19 кризата е допринесъл НОЩ с изявленията си за апокалипсис, който не се е случил пролетта. С това се загуби доверието на хората към щаба.

Доверието в този момент е много важно, но трудно би се върнало. Могат да се вземат три спешни мерки в настоящия момент, посъветва Кючуков.

„Първо – научните дружества по вирусология, по инфекциозни болести и белодробни болести да създадат алгоритъм, с който ясно и точно да се разделят пациентите на леки, средни и тежки. В момента такова разпределение липсва и лекарите, които са на първа линия нямат увереност да върнат болен, който, според тях, е лек вкъщи, а паниката допринася за това, че много хора настояват да са в болница. По този начин болничната система е подложена на силен натиск. Второто, което бих препоръчал, е - да се създаде ясен алгоритъм за наблюдение на тези, които се лекуват в домашни условия. Третата мярка, която бих предприел, ако зависеше от мен, е създаването на специализирани болници за коронавирус в големите градове“.

Според доц. д-р Георги Кючуков масовото тестване е добра тенденция. Хаос в здравната система има и у нас и в повечето европейски страни, а преекспонирането на заплахата от COVID-19 погрешно. Стига се до парадокса, че няма къде да бъде лекуван човек с двустранна бронхопневмония и отрицателен PСR тест.

Публикувано на 17.11.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

АБВ България

ПП АБВ ще отправи питане към ДАНС на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ „Козлодуй“

АБВ България

Любомира Ганчева: Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България

АБВ България

Владимир Маринов по ФОКУС: Медицинските сестри от детските градини и училищата могат да се включат в борбата с COVID-19

АБВ България

ПП АБВ предлага в борбата с COVID-19 да бъде ангажиран медицинският персонал от детските градини и училищата, които в момента не работят, а децата са в режим на дистанционно обучение


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни