Д-р Пламена Заячка след УРОЦИТЕ ОТ НЮРНБЕРГСКИТЕ ПРОЦЕСИ в Москва: Историческите престъпления нямат давност

Facebook Twitter

Уроците от Нюрнберг не са научени и такива международни практики се използват за политически натиск, коментира лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка пред медиите, след завръщането си от Москва, където беше единственият политически участник от България, в международната научно-практическа конференция "Уроците от Нюрнбергските процеси", посветена на 75 годишнината от тях.

Форумът в Музея на Победата бе най-мащабният, посветен на 75 години от събитията. Той беше открит от президента Владимир Путин, а домакин беше министърът на външните работи Сергей Лавров. Във форума взеха участие над 200 лектори от 30 държави, включително от САЩ, Германия, Италия, Чехия, сред които трима главни прокурори – на Русия, Чехия и Италия.

Д-р Заячка каза, че провеждането на това събитие е международен успех, който показва, че при добро международно сътрудничество, при уважение целта може да бъде постигната.

„За съжаление, аз бих искала да наблегна на този момент, в който уроците от Нюнберг не са научени и такива международни практики се използват за политически натиск. Един от примерите е Резолюцията, която приема Европейският парламент на 19 септември 2019 година. Тогава само и единствено ПП АБВ реагира за нея. В нея има изключително неверни твърдения, като това, че подписването на договора между Съветския съюз и Германия е довело до Втората световна война. Той е договор за ненападение“.

По време на форума са били представени 23 тома разсекретени нови документи и информация.

„Едно от нещата, които правят впечатление, е тема, която не е била, но отразява историческата справедливост. Това е предложението на главния прокурор за включване на понятието термин „геноцид“ в законодателството“.

Лидерът на АБВ-Младежи посочи, че както в България има шкафчета с евро, така в Италия има „шкаф на срама“.

„Италианското правителство прикрива доста дълго време тези престъпления на нацистите, в които в една църква са убити всички граждани на едно село, които са отказали да воюват заедно с фашистите на един фронт и са отказали да бъдат изпратени на Източния фронт. Сред чуждестранните участници направи впечатление и докладът на прокурора на Чешката Република. Неговото изказване акцентира на това, че най-страшните страници в историята на Чехословакия са анексирането на Судетите. Резултатът е т.нар. Мюнхенско споразумение, което се превръща в началото на хуманитарна катастрофа. Точно тези исторически истини бяха в основата на процесите 75 години да научим уроците“.

Д-р Пламена Заячка посочи, че има двойни стандарти при международни трибунали, които се използват за политически натиск.

„Двойният стандарт и при тези международни трибунали, които се използват за политически натиск, продължават. В същото време виждаме как има и непотърсена справедливост. Не е ли военно престъпление хвърлянето на атомни бомби над Хирошима над мирно население, използването на химическо оръжие в Афганистан и Виетнам? Този двоен стандарт следва да бъде преустановен, за да има доверие в международните институции. Тези престъпления нямат давност“.

Публикувано на 24.11.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни