Втори в Европа, макар и в минало време

Facebook Twitter

На 4 декември 1908 г. в София е открит „Модерен театър“ – първата сграда в страната проектирана като киносалон. По едно стечение на обстоятелствата тя се оказва втората такава сграда в Европа - специално създадена за кино прожекции. Тогава киното още е набирало сили и не са били много онези предприемчиви търговци, които са провиждали че от тази трънка може да изскочи  заек, образно казано. В повечето случаи на киното са предричали десетилетие да оцелее. А то, както виждате, вече направи един век и стремително се носи нататък. В различни форми за прожекция - това е друг въпрос, но все пак не изоставя съзнанието на зрителите.

Да не говорим че в средата на миналия век ходенето на кино е било празник за душата и съзнанието на хората, особено тези, които са работели тежко и в киното са виждали истинско избавление от ежедневието. Неслучайно американците го наричат „фабрика за мечти“.

В днешно време българското кино не може да се похвали с щастлив живот въпреки някои успехи през последните години. А що се касае до бъдещето на сградата, създадена за кино и  наречена „Модерен театър“, то е по-скоро тъжно. Говори се, че един прекрасен ден ще бъде разрушено и от останките му, като птица-феникс ще изникне… я нов хотел, я нещо друго.

Но, да си помислим за онези дни когато това е било едно от най-желаните места в София. Ако сградите честваха рождени дни, щяхме да кажем „На многая лета…“ въпреки, че в случая не върви.

Но, историята е история, все пак трябва да се знае.

Публикувано на 04.12.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни