Любомира Ганчева: Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България

Facebook Twitter

Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България, заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.

„В битката между АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ не трябва да има ИЛИ. Това са два отделни проекта. Всеки опит за тяхното смесване и противопоставяне елиминира и двата. Трябва да се използва предлогът И, ако искаме да развиваме ядрена енергетика“.

Ганчева отново подчерта, че АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“ не са конкурентни проекти, те трябва да се развиват успоредно, ако стремежът е към развитие на ядрената енергетика в България.

„Времевият интервал между тях е 15 години, оптимистично. Като виждаме ситуацията в България, спокойно можем да кажем, че са две десетилетия. Ако в момента решим, че ще преместим оборудването на АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, без въобще да коментираме експертно темата, ние трябва да си даваме сметка, че едно поколение е загубено. Фактът, че за момента не е реализиран показва достатъчно последователността на българската държава и българското правителство по отношение на развитието на сектора“.

Любомира Ганчева е категорична, че ако АЕЦ „Белене“ не се реализира при равни други условия в момента, България рискува енергийната си независимост и подчерта, че енергетиката изобщо като отрасъл е в риск в обозримо бъдеще.

„Не съм оптимист, че след 20 години в България ще има ядрена енергетика, много е вероятно и изобщо в България да няма енергетика. България рискува да има базови енергийни мощности, защото за момента при инсталирани около 11 GW мощност, близо 6 GW, повече от половината базови енергийни мощности за двата хилядника в АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овете. Какво ще се случва с ТЕЦ-овете, е един голям въпрос, който ние от ПП АБВ нееднократно сме адресирали към Министерство на енергетиката и българското правителство. Искали сме категорични отговори“.

Ганчева коментира и вчерашната новина от визитата на американския посланик в АЕЦ „Козлодуй“. Тя заяви, че това просто една хвърлена в пространството теза, която цели да ни отклони от пътя за построяването на българската ядрена централа, с която да се обезпечаваме базовите мощност на достъпна цена в следващите десетилетия.

„Новите разходи са ни гарантирани, ако се откажем от пътя, който сме следвали. За момента единствената лицензирана площадка за оборудването за АЕЦ „Белене“ е площадката на АЕЦ „Белене“. Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има ядрена централа не означава, че там могат да се преместят тези два реактора. Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има лицензиран 7-и реактор, не означава, че става въпрос за същите реактори. Става дума за съвсем различни технологии. Какво ще правим с осмия реактор? Къде ще го сложим? На река Дунав, на територията на Румъния? Ще водим нови преговори с Румъния ли?“.

Публикувано на 05.12.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни