Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

Facebook Twitter

Още от февруари ПП АБВ алармира за задаващата се водна криза, но без реакция от  институциите, коментира пред медиите областният председател на АБВ-Перник Петър Първанов. Той обясни, че проблемът вече в назрял и от страна на Министерството на околната среда и водите алармира за очертаващи се сериозни разходи за ограничаване на бедствието и справянето с проблема.

„Въпросът е, че никой от тях към този момент не направи анализ дали стоте километра водопровод от яз. „Камчия“ към Бургас тече и дали има загуба там. Очертаха се и други неща като това, че яз. „Камчия“ се източва от ВЕЦ-а, който е построен до него. Имаме справка от 5 години назад, че това не е точно така. Проблемите са на друго място и в други институции. Основният проблем за мен е, че никой не реагира навреме. Хората, които са в този сектор, определено са некадърни и нямат място там“.

Първанов коментира тенденцията в навечерието на зимните празници поне един град в държавата да остава без вода за битови нужди. Той изрази недоумение за липсата на прогнози по водните запаси и равнища.

„Не е трудно човек да проследи нивата на един язовир, за да прецени точно къде се намира и какви точно да разходите в него, къде е притокът и къде е отишла тази вода. Знаете, че това са проблемите в строителството на язовирите, проблемите в климата, но аз съм сигурен, че проблемите по-скоро са в некадърността и некомпетентността на институциите, които управляват водния сектор. Това се доказва много лесно. Като пример посочвам Перник и припомням какво се случи преди една година. Знаете как язовирът беше източен. Накрая се оказа, че няма виновни. Беше виновна природата. Знаете как се похарчиха 100 милиона за меко казано смешни инвестиции. Една част от тях бяха 30-те милиона за връзката със София, която връзка реално се оказа не само неработеща, но и неефективна и некачествено изпълнена. Реално в моментите, в които тя работеше, се оказа, че захранва 30 % от града ни, а останалата част не работеше. Добре, че природата и Господ се смилиха над града ни. Независимо от похарчените 100 милиона, единствено те успяха да напълнят язовира и градът да се спаси от още по-трагично бедствие“.

В контекста за задълбочаващите се мащабни проблеми с водоснабдяването в България председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че тръбопроводът към Бургас ще е поредното доказателство, че в България се строи, за да се ремонтира и се граби.

„В пернишкия случай в първия месец имаше аварии всеки ден. Фактът, че в Перник и сега в Бургас е ангажирано едно и също лице – Нанков, е гаранция, че грабежът е неизбежен. Той лично отговаряше за провала в Перник, за което не последва никаква отговорност. Сега той лично ще отговаря и в Бургас. От 60-те милиона, ще станат 100. Въпросът е колко ще бъдат откраднати. Вместо да се вземат мерки за водната сигурност на регионите, всички мерки са адресирани към грабежа. От справка много ясно се вижда, че е много грозна политическа спекулация, че водноелектрическата централа е причината за обезводняването на яз. „Камчия“. Като се направи сметката, се вижда, че водата, която е използвана от ВЕЦ-а, впоследствие влиза във водноосигурителните мрежи към Варна, Бургас и селата. Всеки един месец през тези пет години е видимо. Още повече, че турбината на тази централа е една и информацията, с която сме се сдобили, показва, че има байпас на стотина метра преди пречиствателната станция, турбината и впоследствие цялата вода до литър се връща в газопреносната мрежа. Източникът, който не е използван от МОСВ като предпазна мярка за съхраняване на по-голям обем вода, е екологично-водното количество, тоест това е количеството, което е пускано в реката“.

Публикувано на 05.12.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни