Д-р Пламена Заячка: Промените в Закона за културното наследство са престъпление срещу опазването на културното наследство в България

Facebook Twitter

Промените, които гласува МС относно Закона за културното наследство, в частност за отнемане на лицензите на частните музеи, е престъпление срещу опазването на културното наследство. Тези промени показват явен двоен стандарт, разграничават държавните от частните музеи и имат противоконституционен характер. Това коментира пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка. Тя подчерта, че българските нормативи по темата се различават от европейското законодателство, имат изразен рестриктивен характер.

„Това е поредната поправка, която ще дискредитира частното музейно дело в България, която прави колекционерите престъпници и е на път да напълни затворите с такива хора. Всеки един, който има повече от 3-4 монети от баба си и дядо си, ще подлежи на наказание за престъпление, защото не ги е декларирал по текстовете на Закона за културното наследство“.

Д-р Заячка посочи, че именно Министерството на културата е задължено да има регистър на идентифицираните културни ценности както на частните, така и на държавните музеи.

„Питаме – има ли министерството такъв регистър? След като се вкарва точка в Закона, че липсата на идентификация и регистрация е наказуема. Липсата на такъв регистър от страна на Министерството на културата какво е? Не е ли престъпление срещу опазване на културното наследство и то от гледна точка на основния приоритет на Закона за културното наследство, освен опазване на културното наследство, но и гарантиране на равен достъп на гражданите за културни ценности. Държавата изпълнява това си задължение чрез Министерството на културата, което именно чрез такъв регистър инвентаризира, съхранява и дава равен достъп на гражданите до културните ценности, независимо от собствеността. Тук имаме неспазване на Закона за културното наследство и принципни нарушения“.

Д-р Пламена Заячка припомни, че през 2018 година Министерството на културата, като част от председателството на Съвета на ЕС, заедно с ЕК, декларира, че културното наследство е общо благо, за което трябва да работят всички. А това означава всички заинтересовани среди да участват в опазването на културното наследство – това е политиката на ЮНЕСКО, на Съвета на Европа, това е и декларацията на Министерството на културата. Д-р Заячка попита – отказваме ли се от тази заявка? Това е политика на заличаване на културната памет, посочи тя и добави, че ПП АБВ предвижда срещи по темата с парламентарно представените партии и с ресорната парламентарна комисия.

Публикувано на 20.12.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни