Л. Ганчева с въпроси към Борисов: Оставена ли България в изолация от мащабните енергийни проекти? Ще поиска ли оставката на ресорния министър?

Facebook Twitter

Управлението на ГЕРБ по отношение на енергетиката в последните десет години е престъпно. Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Тя подчерта, че държавната политика по отношение на енергетиката трябва да цели два резултата – сигурност на системата и достъпност до крайния продукт. И всеки отстъп е престъпление. Отсъствието на премиера от коментар по енергийни теми в последната седмица в три основни направления – ядрената енергетика, газовия сектор и въглищните централи и тяхното бъдеще -  показва, че следващата година ще бъде не само по-тежка социално-икономически, но и по-мрачна и по-студена за всички, каза още тя.

„Очаквах с интерес коментара на Борисов, след изявленията на сръбския премиери Вучич, че на 29-30 декември тръгва газ по Балкански поток“, посочи Ганчева и припомни, че в проекта са вложени 3 млрд. лева и изрази почуда, че днес българският премиер отсъства от коментарите по темата, за разлика от началото, когато бе обявена втората тръба на Турски поток. Според нея отсъствието на Борисов от тази тема сочи, че или не знае какво се случва по въпроса, или е изолиран.

„България, от лидер в енергийната сфера, в частност газовата, от незаобиколим фактор, в момента сме табела за кръгово – всеки влиза и ни подминава с 200 и не се спира. Само, че всички ние плащаме за мащабната газова инфраструктура на правителството, която не само, че не се случва, но ако се случи, някой друг държавен ръководител ни се присмива очевидно“.

По въпроса за ядрената енергетика Ганчева коментира, че битката къде да бъдат поставени закупените реактори – в „Белене“ или „Козлодуй“ обрича сектора в България. Тя призова Борисов за отговор по твърдението, че американският стратегически инвеститор се е оттеглил от проекта „Белене“ и ако налице е провал, дали ще бъде поискана оставката на ресорния министър.

Ганчева отправи въпрос към премиера и за ангажимента на държавата по затварянето на въглищните централи – какво е тяхното бъдеще, за какъв срок и дали и как бюджетът на европейските институции ще окаже подкрепа.

Публикувано на 20.12.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план

АБВ България

Румен Петков по bTV: Бойко Борисов се гаври със здравния си министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни