ПП АБВ настоява ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде незабавно отстранено

Facebook Twitter

ПП АБВ настоява ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде незабавно отстранено, съобщи пред медиите председателят на партията Румен Петков. Повод за това е визитата на американския посланик Н. Пр. Херо Мустафа в ядрената централа, което стана ясно, че е по решение на ръководството на централата.

Информацията бе предоставена на ПП АБВ от председателя на ДАНС Димитър Георгиев по официален ред и след заявление от страна на партията за информация по ЗДОИ. Същото заявление бе изпратено с копие и до енергийния министър, но отговор от там все още липсва.

В отговора от ДАНС се посочва, че при еднократни посещения на стратегическа зона, каквато е АЕЦ „Козлодуй“, се осигурява достъп на лицата, без да е необходимо издаване на разрешение от Държавната агенция „Национална сигурност“. Визити като тази на Н. Пр. Херо Мустафа и придружаващите я лица се осъществяват по реда за еднократни посещения в стратегически зони, определен от ръководителя на АЕЦ „Козлодуй“.

Румен Петков коментира, че осигуреният достъп до АЕЦ „Козлодуй“ е престъпление към сигурността на обекта, престъпление към технологията, която се използва, престъпление към използваното ядрено гориво и всички формули, които се реализират в централата, за да може тя да осигурява ток.

„Ще се обърнем към ръководителя на АЕЦ „Козлодуй“ с искане да ни бъде предоставен правилника или документа, с който той е уточнил начина на заявяване, поканване, еднократно влизане на хора в стратегическата зона. Ако стратегическата зона е с характер на „Плод и зеленчук , всеки когато и както му скимне да ходи в нея и да си взима стратегически документи, значи нещо сме се объркали“.

Румен Петков добави, че ПП АБВ ще се обърне за съдействие и към прокуратурата във Враца, защото централата е във Врачанска област, за образуване на незабавно производство и отстраняване на ръководството на ядрената централа до приключване на проверката.

Публикувано на 22.12.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни