Любомира Ганчева за Азерския газ: Да не бързаме да се радваме

Facebook Twitter

Премиерът потвърди казаното вече от ПП АБВ - че Интерконекторът България - Гърция няма да бъде построен в срок, заяви пред медиите заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева, която подчерта, че само АБВ сигнализира още в началото на тази година, когато никой не знаеше, че предстои пандемия от коронавирус, че газовата връзка ICGB няма да бъде построена в срок.

„Няколко пъти питахме всички отговорни институции по веригата и нито една от тях не отговори. Абсолютно в нарушение на Закона за достъп до обществена информация – нито проектната компания, нито БЕХ, нито Министерството на енергетиката, нито МС отговориха, ще се случи ли проектът ICGB в срок. Срокът на проекта е април месец следващата година. Днес премиерът Борисов обяви, че Интерконекторът ще е факт ноември месец следващата година“.

Любомира Ганчева обясни, че забавянето в реализацията на Интерконектора България - Гърция със 7 месеца коства десетки хиляди левове загуби.

„По публична информация, всеки един ден забавяне, ако си искаме неустойките като възложители, е 90 000 лв. на ден. 90 000 лв. на ден за 7 месеца са почти 17 млн. лв. Ние питаме за това, че Интерконекторът ICGB ще се пусне чак ноември догодина, дали ние като възложител ще получим тези 17 млн. лв. неустойки. Ако не ги получим, означава, че някой не разходва правилно държавните средства и така с лека ръка възлага, а след това не търси отговорност“.

Ганчева коментира и отговора на един от трите зададени от нея въпроси към премиера – за бъдещето на газовия сектор в България – новината за предстояща диверсификация на доставките чрез Азерски газ.

„Ние от АБВ питаме на каква цена ще получаваме този газ от Азербайджан. Ще бъде ли на по-ниска цена и мислено ли е в преговорите да се преследва най-ниска цена? Ние винаги подкрепяме диверсификация, но когато водеща е цената. На второ място трябва да зададем въпроса какво количество от природния газ с място, трябва да зададем въпроса какво количество от природния газ с дългосрочния си доставчик „Газпром“ е изтеглила България към тази година. Има клауза: „Вземи или плати“. Тоест, България е резервирала дадено количество, трябва да го изтегли. Ако не го изтегли, ние ще си го платим. Ако се окаже, че не сме си изтеглили количеството и ще платим и сега ще получаваме нов природен газ, какво ще го правим този природен газ? Има ли планове“.

Публикувано на 22.12.2020 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план

АБВ България

Румен Петков по bTV: Бойко Борисов се гаври със здравния си министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни