Ако всичко беше кино!

Facebook Twitter

Проф. Любомир Халачев

На 13 януари 1915г пред софийската публика се прожектира „Българан е галант“- първият български филм. Режисьор на филма е Васил Гендов. По една случайност, може би, първият български филм е комедия. Очевидно животът на хората тогава е имал потребност от малко повече смях в свободното време. Не че сега нямаме такава потребност, но за съжаление комедиите днес почти липсват в нашето кино.

Първите десетилетия след тази прожекция са много трудни- в България няма подготвени кадри, няма прожекционни зали, няма техника, а няма и свободни пари. Положение което, трябва да признаем, много прилича на днешното! Само че сега техника и подготвени кадри имаме достатъчно. Сериозен тласък на развитието на киното у нас се дава едва след като държавата го поема в свои ръце. През годините на социализма в България бяха създадени условия за развитието на киното- обучаваха се режисьори, оператори  и сценаристи в други страни, купуваше се техника и филмова лента, построи се Киноцентъра , създаде се филмова Академия, отделяха се пари от държавния бюджет за производството на български филми. И до днес по телевизията любимите български филми от това време се радват на заслужил успех. Особено комедиите!

След промените  у нас киното преживя тежко 90-те години, но в началото на новия век започна малко по малко да се възстановява. С помощта и на държавата, и преди всичко с усилията на влюбените в киното творци. А през последните години, въпреки че държавата  гледаше с половин око на усилията  на кинотворците , младите наследници на Васил Гендов успяха да създадат усещането, че и у нас може да се прави добро, европейско кино.

Честит празник на всички, които правят, гледат и обичат българско кино!

Публикувано на 13.01.2021 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни