Д-р Емил Стоименов: Здравеопазването е в хаос и половината смъртни случаи в България се дължат на некадърно управление на сектора

Facebook Twitter

Управлението в сектор "Здравеопазване" е толкова смъртоносно, колкото е смъртоносна пандемията от COVID-19, коментира пред медиите д-р Емил Стоименов, член на НС на ПП АБВ. Негов анализ сочи, че 2020 година е годината с най-висока смъртност. Само половината случаи обаче са в следствие на COVID-19.

„В сравнение с 2019 година са починали 15 000 души повече, 7 600 души, по данни на Министерството на здравеопазването, са починали от COVID-19 или с COVID -19. Останалите 7 600 души са починали най-вече от хаоса в здравеопазването“.

Д-р Стоименов обясни, че голяма част от болните не са получили адекватна медицинска помощ именно заради липсата на организация в здравната система.

„Аз съм потресен, че в Министерството са забравили, че съществуват и други заболявания, освен COVID-19. Те се държат като студенти по медицина на изпит, които са чели само една единствена тема от конспекта и си дълбаят по нея. Не стана ясно кой план визира министърът на здравеопазването, когато казва, че се следва планът. Може би е този Национален пандемичен план, който приеха 9 месеца след старта на пандемията? Или пък онзи, който услужливо забравиха, приет преди 14 години при министър Гайдарски. Не стана ясно дали следват плана от заседанията на Националния оперативен щаб. Така и не стана ясно какво са решавали там.

Д-р Стоименов подчерта липсата на аргументирани действия от страна на НОЩ.  

„Този хаос прави само почернени семейства. Зад всяко едно число стои един българин, един човек, един гроб. Крайно време е да се приключи с това некадърно управление. Отговорност за всички тези животи, изгубени излишно, не от COVID-19, носи Министерството на здравеопазването и правителството на ГЕРБ“.

Публикувано на 13.01.2021 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър

АБВ България

Румен Петков се срещна с Н. пр. проф. Хасан Бармауи, почетен консул на кралство Йордания в България

АБВ България

Румен Петков в Студио Actualno: На хората, които се снимат с Борисов, ще кажа: Той ви ограбва (ВИДЕО)

АБВ България

Пламена Заячка пред osnmedia.ru: США аукнулось насилие, которым они насаждали демократию

АБВ България

На годишното си събрание АБВ-София очерта плановете си в краткосрочен и средносрочен план


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни