Д-р Емил Стоименов в Студио Actualno: България има уникален шанс да произвежда ваксината на AstraZeneca

Facebook Twitter

В продължение на една година ние не разбрахме кой-какви планове следва за овладяване на пандемията. Аз съм твърде скептичен, че правителството се съобразява във вземането си на решения изцяло с мнението на здравните власти.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" д-р Емил Стоименов, коментирайки отварянето на фитнесите, моловете и танцовите школи у нас. По думите му предприетите мерки в момента трябва постоянно да се следят, за да разберем като общество докога можем да си позволим това разхлабване.

По отношение на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, с която се очаква да започне масовата ваксинация за желаещите в Европейския съюз и в частност в България, д-р Емил Стоименов посочи, че в договора на Европейската комисия и компанията ясно е упоменато, че ако има забавяне или се очаква такова на доставките от ваксината, Комисията или всяка една от страните членки може да предложи на AstraZeneca фармацевтична фирма в съответния регион, с които тя е длъжна да сключи договор като подизпълнител. "Тоест, Министерството на здравеопазването незабавно трябва да направи контакт между фармацевтични фирми в България, които имат евентуално капацитета да поризвеждат ваксината на AstraZeneca у нас. Припомням, че държавната ни компания "Бул Био" е един от световните лидери в производството на десетки видове ваксини", отбеляза д-р Стоименов.

"Ние от ПП АБВ изпратихме едно писмо до министъра на здравеопазването проф. Ангелов, в което го апелирахме да опита да осъществи такъв контакт и на първо време да види дали има технологичната възможност ваксините на AstraZeneca да се произвеждат у нас", каза лекарят. Той допълни, че страната ни има уникалния шанс да произвежда една от световните ваксини, които ще бъдат дистрибутирани навсякъде.

Публикувано на 01.02.2021 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ представи предизборната си платформа

АБВ България

Маргарита Любенова е водачът на листата на ПП АБВ Ловеч

АБВ България

Политологът Любомир Йорданов е водачът на листата на ПП АБВ в Габрово

АБВ България

Д-р Стоименов в ЕВРОКОМ: Пандемията ни показа истинската картина на здравната система (ВИДЕО)

АБВ България

Стойно Чачов бе представен като водач на листата на ПП АБВ на 13 МИР в Пазарджик


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни