Коалиция "АБВ – Движение 21" дава на хората на културата инструмент сами да поставят и решават своите проблеми

Facebook Twitter

“Коалиция “АБВ – Движение 21″ дава на хората на културата инструмент сами да поставят и решават своите проблеми”, заяви Татяна Дончева, водач на листите на коалицията за 24-ти МИР София и 3-ти МИР Варна, по време на среща-дискусия, посветена на проблемите на културата и изкуството в България. Тя отбеляза, че сред кандидатите за народни представители на Коалицията са изявени културни дейци като режисьорите Борис Панкин и Димо Дешев, оперната прима Татяна Спиридонова, преподавателите в НАТФИЗ проф. Диляна Мичева и проф. Румен Рачев и др. Те взеха участие в дискусията, която бе открита с изпълнения на Татяна Спиридонова и студенти от НАТФИЗ.

“Не е достатъчно само да повтаряме, че България е над всичко. Над всичко ще я направят действия, които да доведат до повдигане на българския национален дух и до мобилизация на нацията, която да се справи с проблемите”, каза още Дончева и допълни, че едно от предложенията на коалицията е да бъде въведена квота за българска музика в българския ефир чрез промени в Закона за радиото и телевизията. Трябва да бъдат създадени и специални програми за издаване на български музиканти, оставили трайни следи в музикалната ни история.

Средствата за култура и изкуство трябва да се увеличат в пъти, както и да нарасне броят на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Необходимо е да се промени системата “парите следват зрителя”, като се разделят средствата за заплати от тези за материална база и за дейности. Трябва да започне и реалното изпълнение на §32 от Закона за хазарта за превеждане на целева субсидия за Национален фонд “Култура” от държавните такси за хазартни игри.

В заключение Татяна Дончева отбеляза, че много сериозен приоритет за държавата трябва да бъде работата по паметниците на културата. “Палежът на тютюневите  складове в Пловдив е срамен епизод за нацията. Институтът за паметниците на културата продължава да заема пасивната роля на регистратор на искания, които може да бъдат бавени с години”. Според нея Министерството на културата трябва да се ангажира с планиране и визия за такива сгради. Дончева коментира, че те могат да бъдат използвани като арт пространства, без това да бъде непосилно за артистите и  посочи като пример старото пристанище във Варна и сгради около Централната ЖП гара в София.

В началото на дискусията режисьорът Борис Панкин представи своите “Осем каузи”, с които се ангажира лично. Сред тях са образованието да бъде национална доктрина, културата да стане национална политика, финансирана изцяло от държавата, увеличаване на бюджета за култура в пъти и др.

Проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на ПП АБВ, режисьор и ректор на НАТФИЗ в периода 2011 – 2015 г., заяви, че в листите на Коалиция “АБВ – Движение 21” има хора, които са предани на това, което правят и затова гарантира, че те ще изпълняват поетите ангажименти. Според него средствата за култура трябва да са 1% от БВП и ако в края на годината този бюджет не бъде одобрен, депутатите от Комисията по култура в Народното събрание трябва ясно да кажат защо не се е случило и кой е бил против.

Публикувано на 15.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни