Мариана Тодорова: Голям проблем е новата синтетична дрога!

Facebook Twitter

„Вижда се, че на пазара има приблизително 3000 вида наркотични вещества. Проблемът е, че те не са конвенционално познатите видове като кокаин, хероин или др., а нов тип вещества, синтетичната дрога или т.н. дизайнерска дрога. При тези наркотици непрекъснато се сменят формулите на молекулите, така че те да са извън закона и докато това вещество не се регистрира юридически и наказателно като наркотик, то  е реализирало огромна печалба, а потребителите са в ролята на опитни зайчета. Не се знае какви са последствията и как може да се лекува“, това каза Мариана Тодорова, зам.-председател на ПП АБВ и водач на листата на 25 МИР София-град по време на среща на тема „Наркозависимите“, която бе организирана от представителите на „Движение 21“ Лидия Чорбанова, водач на листата в 29 МИР Хасково и Марина Василева, кандидат за народен представител от 25 МИР. Поканени бяха и потърпевши и засегнати от проблема с наркотичните вещества, както и експерти. Всички те обсъдиха актуалните проблеми, евентуалните решения и стратегии за справяне. 

Тодорова допълни, че синтетичната дрога е по-достъпна, защото е по-евтина, прави се в химически лаборатории и идва с карго стоки от Китай и Източна Азия. Новите продукти и бързо менящите се съставки в тях пречат на лекарите да лекуват пациентите си бързо и адекватно, освен това тестовете за дрога не винаги могат да хванат опасните вещества и за съжаление понякога изходът е фатален.

Марина Василева, алармира, че в психиатричните клиники не е позволено да се лекуват деца отключили психически заболявания в следствие взимането на дрога и това възпрепятства лекуването им.

Потърпевш сподели, че голяма част от учениците използват дрога, защото тя е леснодостъпна и не се интересуват какви могат да бъдат последствията от използването й. Той също така каза, че по последни данни използването на хероин се покачва до опасни равнища. Тодорова предложи 2 часа месечно от гражданското образование в училищата да бъде за беседи относно превенция на наркозависимост, както и право на проверки в училищата с наркотестове.

Присъстващите на дискусията се обединиха около мнението, че голям проблем за ефективното противодействие представлява стигматизацията на проблема и на наркозависимите в българското обществото, както и отказът да се говори по тази тема не само публично, но и в училищата, и в семейството.

Оказва се, че системата за лекуване на наркозависими също не е адекватна, понякога в нея се приемат хора във вече прекалено лошо състояние. Лидия Чорбанова сподели, че няма и система за превенция и такава спешно трябва да бъде наложена. Нужни са и законодателни промени, които да улеснят вкарването в клиника на наркозависими, защото те са оставени да се справят сами с проблема си. Родителите нямат контрол над лечението на децата си, защото  голяма част от тях са над 18 годишна възраст и затова трябва да се работи за подобряване на законовите регулации в тази насока.

Експерти споделиха, че в малцинствените райони проблемът с наркотиците е още по-тежък, защото там съвсем не се спазват хигиенични навици и това довежда до други заболявания като СПИН, хепатит и др. Казаха също така и че трябва да има по-добра комуникация с подрастващите и по-добра и целенасочена информационна платформа. 

Пресцентър ПП АБВ

Публикувано на 14.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков пита: Представител на българското правителство разговарял ли е с Белия дом, че ние ще дадем 2 млрд, за да бъде поканен премиера Борисов във Вашингтон

АБВ България

Румен Петков: Изборът на Валери Симеонов за зам.-председател на НС е гавра

АБВ България

Председателят на ПП АБВ в Ракитово Георги Тупаров е получил анонимни заплахи

АБВ България

АБВ-Стара Загора проведе областно събрание

АБВ България

На областна работна среща в Ракитово ПП АБВ сформира Обществен съвет, чиято задача е да бъде коректив на местната власт


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни