Доц. Пламен Ралчев: Казусът с бежанците е неудобна политическа тема особено в предизборна ситуация

Facebook Twitter

Казусът с бежанците е неудобна политическа тема особено в предизборна ситуация. Това каза доц. Пламен Ралчев, водач на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в 26-ти МИР София област, в интервю за Агенция „Фокус“.

Според него не можем да се преструваме, че проблемът с бежанците не съществува или не ни засяга.

„Крайно време е да разберем, че ЕС не е някаква виртуална реалност и не може всеки път да се крием от проблемите или по стар обичай да ги прогонваме с тамян. Истината е, че казусът с бежанците е неудобна политическа тема особено в предизборна ситуация. Това важи както за България, така и за Германия и Франция. Проблемът е общ за съюза. Той обаче не трябва да ангажира само правителствата, а да бъде комуникиран на различни равнища – регионални, местни, неправителствени. Трябва да бъдат ангажирани много страни, а не само отгоре надолу да се спускат решения, квоти, разселвания и заселвания на бежанци. Искаме реформиране на общата европейска система за убежище за постигане на справедливо разпределение на отговорностите между държавите-членки“, каза той.

По думите му коалицията подкрепя идеята за реформа на регламента от Дъблин, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поемат само от държавите на предна линия.

„Обявяваме се и за търсене на решения за кризата с мигрантите и бежанците, както и на други актуални външнополитически предизвикателства съвместно с естествените ни партньори от Вишеградската четворка, държави, с които ние загубихме като че ли активен контакт през последните години“, каза той.

Доц. Ралчев заяви, че коалиция „АБВ – Движение 21“ подкрепя засиленото сътрудничество с европейските съюзници сред преките ни съседи, за да не изпаднем в изолация и територията на страната да бъде използвана като буферна зона за възпиране на мигрантски потоци към Европа.

„Също така много важна тема е строгият контрол върху действията на финансирани отвън организации, особено тези, които имат етнически и религиозен характер, за да не се използват финансирани от външни сили организации за прокарване на чужди за страната интереси“, допълни той.

По думите му е важно довършването на защитното съоръжения по българо-турската граница, но това трябва да стане при разумна цена и прозрачни условия. „Българо-турската граница трябва да бъде обезпечена с допълнителни мерки по охрана, като видеонаблюдение, термонаблюдение и други. Системата за убежище в ЕС сигурно няма да остане дълго в този си вид и ще се договарят нови квоти и условия. Важното е да сме част от процеса на преговори, а не само да подпишем сметката накрая“, допълни доц. Ралчев.

По отношение на темата Европа на няколко скорости, доц. Ралчев заяви, че идеята за Европа на няколко скорости означава връщане в миналото, признаване на провала на европейския проект в същността му на наднационална общности засилване на дезитеграционните сили. „За България рискът е огромен, защото ще попаднем в една геополитическа периферия, сива зона на несигурност, в която основен интерес имат Турция и Русия, срещу които ние няма с какво да противодействаме“, коментира той.

Очаквайте цялото интервю на доц. Пламен Ралчев

Публикувано на 14.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни