АБВ не подкрепи бюджета на София за 2017 година

Facebook Twitter

Не подкрепих бюджета на София за 2017 г. Той е твърде консервативен, орязани са средствата за сигурност, култура и развитие на масовия спорт. Това заяви общинският съветник от АБВ Тодор Цанев, веднага след заседанието на Столичния общински съвет, което разгледа финансовия план на града за  тази година. „Въпреки, че сме свидетели на положителни оценки за икономическото развитие на столицата и показателите за инвестиции, заетост, посетители, натовареност на хотели са добри, бюджетната рамка за поредна година не показва амбиция за едни по-смели и мащабни политики, които да дадат отговор на проблемите в града ни. Предложеният бюджет е доста плах, рестриктивен откъм очаквани приходи, а инвестиционната рамка видимо не е достатъчно амбициозна, в сравнение например, с предизборната 2015 година. Разликите с бюджет 2016 са по- скоро периферни“.

Цанев  подчерта, че за втора година мнозинството в Столична община отстъпва от заявките си за гарантиране на повече сигурност на жителите на  града. „Без съмнение сигурността, опазването на здравето, живота и имуществото на софиянци е тема, която не подлежи на коментар, особено в контекста на събитията в Европа, бежанския натиск и ширещата се битова престъпност. В същото време ние разглеждаме бюджет, който за втора поредна година ни предлага съкращение на разходите за сигурност. Да, трябва да признаем, че общината последователно се опитва да разшири зоната и да подобри качеството на видеонаблюдението в града, но в същото време оставаме с впечатлението, че обезпечаването на системата с човешки ресурс остава на заден план. Разбира се, това е огледален проблем, доста по-малък по мащаби в сравнение на случващото се в Столична дирекция на МВР. Именно там районни управления страдат от хронична недоокомплектованост, изчерпани лимити на извънреден труд, голям брой автомобили в ремонт.Това води до ниска разкриваемост, повече ПТП, повече престъпност в крайните райони“, посочи той.

Общинският съветник от АБВ обърна внимание и на отсъствието на достатъчно финансиране по перото за спортна дейност, въпреки че през следващата 2018 година София е обявена за столица на спорта. „Това е един празник, фестивал не само на професионалния, но най-вече на масовия спорт. Ние смятаме, че ударно трябва да се създават условия за спорт в кварталите и междублоковите пространства, чрез инфраструктура, която да мотивира, възпитава и създава навици за здравословен начин на живот у младото поколение. Инвестицията в 25 спортни площадки на открито, чрез капиталовата програма на общината ще покаже една по-целенасочена политика в тази посока“.

В заключение Цанев припомни и факта, че за поредна година мнозинството в СОС  не отделя почти никакво внимание на развитието и поддръжката на читалищата в града. „Предложението ни за създаване на фонд в тяхна подкрепа е в контекста на  по-широкия дебат за необходимостта от инвестиции с цел превръщане на  институцията „Читалище” в съвременни културно-информационни центрове, привличащи вниманието на младите и активни жители на нашия град“.

Пресцентър ПП АБВ

Публикувано на 26.01.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни