Столичният общински съвет ще гласува бюджета на Общината за 2017 година

Facebook Twitter

На днешното си заседание Столичният общински съвет ще гласува бюджета на общината за 2017 г. Проектобюджетът предвижда през тази година Столичната община да разполага с 1.325 млрд. лева. Ще бъдат гласувани и предложенията за увеличение на бюджета от групите на Коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи и "Нормална държава") и БСП.

Първоначалният проектобюджет предвиждаше през 2017 г. Столичната община да разполага с близо 1.264 млрд. лв. В началото на тази година към него беше прибавен и остатъка от предходната 2016 г. - почти 100 млн. лв. Така сумата нарасна до 1.325 млрд. лева.

Бюджетът:

През 2017 г. Столична община е планирала, че в касата й ще постъпят 290 млн. лв. от данъци, от които 102 млн. лв. от данъка върху недвижимото имущество и 79 млн. лв. от този за автомобилите. Малко над 241 млн. лв. пък са предвидените приходи от таксите, като 189 млн. лв. от тях са от тази за смет. Близо 20 млн. лв. са предвидените приходи от глоби и наказателни лихви.

Общината ще получи и средства от държавния бюджет, за изпълнението на "специфични функции" в сферите на образованието, културата, сигурността, здравеопазването и социалните грижи. Така за "Образование" държавата ще подпомогне София с 268 млн. лв., а целият бюджет на Столичната община за сектора е 312 млн. лв.

За разходи към общинската администрация държавата отпуска 24 млн. лв., а целият бюджет на общината за сектора е 73 млн. лв. Парите за "Здравеопазване" са 38 млн. лв. (от които 22.5 млн. от държавата), а 33 млн. лв. (от които 16 млн. от държавата) общината е предвидила "Социални грижи". Разходите за "Култура" са в размер на 35 млн. лв.(почти 8 млн. лв. от държавния бюджет), а за "Отбрана и сигурност" са предвидени 13 млн. лв. (5.21 млн. от държавата).

Сред разходите, които Столичната община е предвидила за 2017 г. близо 10 милиона лева са за покупка или отчуждаване на земя, 6 млн. лв. за ремонт на булевард "Монтевидео", 2 млн. лв. за разширение на бул. "Тодор Каблешков" ( в частта от бул. "Братя Бъкстон" до "Цар Борис III") и 1.4 млн. лв. за нова сграда на детска градина в "Драгалевци".

На заседанието си Столичният общински съвет ще гласува и предложение за увеличение на бюджета от групата на Коалиция "Сердика".

За ниската събираемост на таксите и глобите уведомяват от Коалицията. Според предложението "в продължение на години Общината не е ефективна в събирането на приходите от туристическия данък в града, приходите от такса за притежаване на куче."

От групата на Коалицията предлагат в бюджета да бъдат заложени средства за създаването на нощен градски транспорт, 500 хил. лв. за реконструкция на сградите на читалищата в Столична община, 2,5 млн. лв. за засаждането на 250 хил. дървета и средства за 25 детски площадки.

Публикувано на 26.01.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева по ФОКУС: Местната власт в България е нестабилна, от което може да очакваме политическа нестабилност и в страната

АБВ България

Любомира Ганчева за Бюджет 2020: Бюджет, който бетонира статуквото и плашещо лишен от изненади

АБВ България

Кметът на Стрелча Стойно Чачов: Държавата трябва да поеме ангажимента да спре децентрализацията

АБВ България

В равносметка за 30-те години от началото на промените в България, лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка изрази съмнение в положителните резултати от прехода

АБВ България

Кметът на Мездра Иван Аспарухов даде положителна оценка за участието на партията в местните избори


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни