Новини от ПП АБВ

Гражданският съвет към ПП АБВ предлага създаването на държавна агенция, която да отговаря за превенция срещу бедствия и да е на пряко подчинение на премиера

от в Предложения 06/10/2015

Гражданският съвет към ПП АБВ предлага създаването на държавна агенция, която да отговаря за превенция срещу бедствия и да е на пряко подчинение на министър-председателя. Пред медиите инж. Валери Младенов, член на Секцията по гражданска защита в Гражданския съвет към ПП АБВ, каза, че Съветът предлага спешно да се предприемат законодателни, организационни, технически и оперативни промени за създаване на такава нова организационна структура, без възлагане на функции на вицепремиер, в интерес на по-висока оперативност. Той е категоричен, че при реализирането на тази реформа ще се постигне рязко повишаване на системите за защита при бедствия – превенция, готовност и реагиране.

Инж. Младенов коментира липсата на координация в случаи на бедствия между държавната власт, местната власт и пожарната. „Ние трябва да си отговорим по какъв начин трябва да се оправят нещата в държавата. Имахме наводнение през 2005 година, но нямахме удавени. През последните години при най-малкия дъжд държавата понася жертви и големи материални щети. Към последната година те са 119 млн. лева“, посочи той. Инж. Младенов е категоричен, че ако се следва този модел на досегашната политика за защита на на населението и страната, то проблемите в тази посока ще се задълбочават, вместо да бъдат разрешавани. Като допълнителен проблем той добави, че никой кмет не преминава обучение за защита на населението при бедствия, въпреки, че именно кметовете отговарят за реакцията в подобни ситуации. Затова ГС към АБВ предлага кметовете да преминават през обучение за реакция при бедствия.

Гражданският съвет към АБВ смята, че тези предложения ще повишат и подобрят превенцията, готовността и реакцията при бедствия.

Предвижда се още в страната да бъдат изградени шест учебни центъра, където да се провеждат обучения на целия ръководен състав от изпълнителната власт и всяка длъжност, която има отношение към реакция при бедствия.

Други идеи е да бъдат поддържани шест крупни спасителни отряда, както и да се възстановят складове с имущество, необходимо при възникване на различни бедствия.

Предложенията ще бъдат връчени на парламентарната група на АБВ.

Проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет към ПП АБВ, коментира, че по-важен въпрос от защитата на населението в момента не може да съществува. „Радвам се, че имаме възможност в такава натоварена атмосфера да говорим и за проблеми, които са малко встрани от основната задача на времето“. Проф. Халачев посочи, че въпросът за защита на населението при бедствия е част от системата за национална сигурност. „Какъв смисъл има да говорим за национална сигурност, ако в собствената си страна сме потънали в кал, има пожари и непрекъснато се взривяват обекти. Оказа се, че България не е подготвена да се защитава. Има изход от това положение. Няма нужда някой да ни напада, ние сами се самоунищожаваме“, каза в заключение проф. Любомир Халачев.

ПРЕСЦЕНТЪР ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *