Политика на ПП АБВ

Политика на ПП АБВ

АБВ лого

Да формираме заедно новата алтернатива

АБВ се създава като алтернатива на задкулисието в политиката, алтернатива на лобизма и подмяната на легитимните, демократични механизми при вземане на политически и управленски решения, при назначаване на кадри. Ние ще работим за публичност …

1       АБВ се създава като алтернатива на задкулисието в политиката, алтернатива на лобизма и подмяната на легитимните, демократични механизми при вземане на политически и управленски решения, при назначаване на кадри.

Ние ще работим за публичност във всички решения, за обществен контрол и участие на гражданското общество. Искаме да се даде шанс и път на знаещите и можещите.

2       Сега доверието към институциите е критично ниско, заради постоянните разправии между лидерите на партиите. Свидетели сме на невиждана омраза и агресия.

АБВ ще заложи на това, което сме правили винаги – чрез разум, диалог, съгласие и единение да реабилитираме политиката като начин за решаване проблемите на хората. Ние сме за повече държавност, за по-малка бюрокрация.

Ще отстояваме вижданията си за дълбока промяна на партийно-политическия модел.

3       Днес средното образование произвежда все повече неграмотни, висшето – безработни. Ако държавата инвестира в образованието като приоритет, можем да го възродим и да бъдем сред най-добрите в Европа.

Днес все повече млади и можещи българи търсят спасение в чужбина от Терминал 2. Ние ще осигурим ясно очертани възможности за реализация в родината. Гарантиране на първо работно място.

4       Сега имаме диагноза на най-болната нация в ЕС – огромната част от сънародниците ни страдат от мизерията в здравната система.

За АБВ ключова цел е постигане на качествено здравеопазване за всички и навсякъде, достъпни цени на лекарствата.

5       Години наред сме свидетели на бягство на местни и чуждестранни инвеститори, закриване на работни места, обезлюдяване на цели региони.

АБВ е за решително преструктуриране на икономиката, за високи технологии и нови производства, за стабилност на бизнес средата, за подкрепа на родното предприемачество.

6       В последните години хората и държавата страдат от небивала криминална и битова престъпност, контрабандата на цигари е 53%, на горива – 20%, на алкохол – 6%.

АБВ ще работи за силна държава, гарантираща сигурност на границите, защитаваща живота и собствеността на всеки гражданин. Ще постигнем рязко намаляване на контрабандата, съответно – 5 пъти за цигарите, 4 пъти за горивата, 2 пъти за алкохола.

Амбицията ни е да обединим всички управленски идеи в единна политика за съхраняване и развитие на нацията, за предотвратяване на демографския срив и укрепване човешкия ресурс на нацията.

Това са само част от нашите идеи и намерения. Вие имате възможност с предложенията си да участвате във формиране програмата на АБВ и в провеждането на политиката на формацията.

АЛТЕРНАТИВА ИМА ВИНАГИ

Повече от две десетилетия преход неведнъж се опитваха да ни внушат, че съответните идеи и лица в политиката, а и водената политика, са безалтернативни. Разбира се, това не беше и не е вярно. Много от „безалтернативните” идеи се оказаха провалени, а лицата – временни и отдавна забравени. Струва си да се запитаме защо на второто десетилетие на промени, когато сме държава – член на най-елитните общности от държави и народи – НАТО и Европейския съюз, ние все повече се нуждаем от път към ново възраждане на България.

Опитваха се да ни убедят, че за да се появи нова алтернатива тя трябва да бъде колкото се може по-гласовита, че промяната се постига с „избори до дупка” или „оставка – на минутата”. И това не е вярно. Нагледахме се на спасители, които скоро сами имаха нужда да бъдат спасявани. Оказа се, че проблемът не е в лицата, които правят политика, а в начина, по който тя се прави!

А България продължава да изпитва остра нужда от нови алтернативи и нови идеи!

  • Нови алтернативи и идеи, създадени от силни екипи от експерти, със знанието и умението на цялата нация, както казваше един голям държавник, а не по силата на лидерска амбиция или управленско високомерие и самодостатъчност.
  • Нови алтернативи и идеи, създадени в търсене на духа на съгласието, а не чрез експлоатация на страхове и подбуждане на омраза.
  • Нови алтернативи и идеи, създадени на основата на гражданския диалог, а не в скрити кабинетни схеми.
  • Нови алтернативи и идеи, които да ангажират участието на хората в обществения живот в противовес на апатията и безразличието.
  • Нови алтернативи и идеи, които да обединяват доброто и успешното от лявото и дясното, за да излезем веднъж завинаги от идеологическото тесногръдие и апаратния подход в политиката.

Водени от тези цели, ние, хора с активна гражданска позиция, с различни професии и идейна принадлежност инициирахме създаването на гражданско обединение „Алтернатива за българско възраждане” – АБВ.

Нашата мисия и амбиция е да работим по горепосочените принципи, за да покажем, че е възможно в България да се прави нов тип политика.

Ние няма да бъдем поредната, може би четиристотната българска партия, а оставайки в полето на гражданското и експертното, чрез дискусии, дебати, разработки и послания ще създаваме алтернативи по актуални и стратегически за страната въпроси и теми.

Имаме амбицията да се превърнем в гражданска лаборатория за политики, която да бъде партньор на всички градивни и отговорни политически субекти, на всички институции на държавната и местната власт.

Ние ще подкрепяме разумни и можещи хора, които изповядват идеята за партньорство между политиката и структурите на гражданското общество.

Ние нямаме самочувствието да сме единствената алтернатива в и за България, защото алтернативите винаги са повече от една.

Но имаме самочувствието, че можем да помогнем за правенето на по-качествена политика!

Ние сме отворени към всички хора с идеи и позиции, към политически партии и неправителствени структури, към младите експерти, които желаят да работят за България.

Заедно, в партньорство, с общи усилия и съгласие, с нови идеи и инициативи, с нов подход към политиката и управленските решения, ние можем да възродим България.

Визия на АБВ

Ние нямаме самочувствието да сме единствената алтернатива в и за България, защото алтернативите винаги са повече от една.

Мисия на АБВ

Нашата мисия и амбиция е да работим по горепосочените принципи, за да покажем, че е възможно в България да се прави нов тип политика.

Свали политиката на пп АБВ