Новини от ПП АБВ

Доц. Атанас Мангъров във Варна: Тази криза и нейното управление показа, че доболничната помощ не функционира

от в ПП АБВ Новини 26/03/2021

Този локдаун е напълно безсмислен. И аз питам – защо за 10 дни, а не за 12 или пък 16 дни? Просто, според мен, причината не е медицинска. Това коментира на среща с варненци доц. Атанас Мангъров, водач на листата на АБВ в морската ни столица. Той добави, че това са доказано безсмислени мерки, които постигат единствено утежняване на икономическата и социална обстановка.

Доц. Мангъров допълни, че тази пандемия не е нещо уникално в историята на човечеството.

„Ако например не разполагахме с методиката – PCR тестове, нямаше да има и такава паника. То е един нов вирус, към който нямаме имунитет и в крайна сметка ще премине през цялото население на земното кълбо. Този епидемичен процес ще спре или ще започне да намалява, когато премине през около 70% от хората, колкото това и да не им се иска“, допълни доц. Мангъров.

Водачът на листата на АБВ във Варна коментира и ситуацията със здравната система в страната.

„Тази криза и нейното управление показа, че доболничната помощ не функционира. Масовото вкарване на хората в болниците доведе до тяхното препълване . Голяма част от хората биха могли да бъдат лекува вкъщи. Има много неща, които трябва да бъдат изчиствани в системата на здравеопазването за в бъдеще и тази криза го доказа“, допълни доц. Атанас Мангъров.

През петъчния ден, той и доц.  Георги Кючуков разговаряха с варненци, като основната тема бе пандемията и приложените мерки.

Доц. Атанас Мангъров изтъкна, че най-важното нещо е хората да се върнат към нормалния начин на живот и да се спазват епидемиологични принципи, които са известни на науката.

Експертът подчерта, че е нужно засилено внимание към възрастните хора, които трябва да спазват определени правила, като например да не се събират с много хора на затворени места и разбира се да спазват високо ниво на лична хигиена.

„Тези съвети обаче не са свързани само с настоящата пандемия, а по принцип. Начело сме по смъртност от сърдечно-съдови, белодробни и онкологични заболявания.  Затова е нужно да живеем възможно най-здравословно, но и да не изпадаме в тежки крайности“, допълни доц. Мангъров.

По-рано днес доц. Мангъров, доц. Георги Кючуков и кандидатите на АБВ във Варна се срещнаха с представители на туристическия бизнес. Те обсъдиха мерки срещу епидемията, перспективите за нейното затихване, както и предстоящия туристически сезон. На срещата бяха повдигнати и въпросите за бъдещия състав на Народното събрание, политическите позиции и възможното сътрудничество в новия парламент.