Новини от ПП АБВ

Д-р Емил Стоименов в „Панорама“: Ние от АБВ искаме реформа в здравеопазването

от в ПП АБВ Новини 26/03/2021

Ние от АБВ искаме реформа в здравеопазването. Това каза водачът налистата на ПП АБВ в 27-ми МИР Стара Загора д-р Емил Стоименов в предаването „Панорама“ по БНТ.

Първата тема, която д-р Емил Стоименов коментира, бе свързана с пандемията от коронавирус. Той обърна внимание, че има 48 хил. легла за активно лечение в България и над 2000 легла за интензивно лечение.

„Нещо, което АБВ постави като въпрос на министъра на здравеопазване тази седмица е колко от леглата за активно лечение имат достъп до дози за кислород за централна кислородна система. Очакваме този отговор, за да знаем конкретен анализ доколко сме подготвени в момента и какви мерки, и дали са необходими толкова тежки мерки. Най-важното е болниците да могат да посрещат пациенти, а пандемията ще я преборим с ваксините. За съжаление правителството се проваля в политиката за ваксиниране. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията България изостава със 100 % от средното ниво на ЕС. Ние към момента сме ваксинирали едва 4.9 % от населението  с по една доза, докато средният процент за Европа е близо 10 %. Ние от АБВ искаме максимално много ваксини да бъдат докарани в страната. Трябва да се дадем ясна сметка, че България има капацитета да поиска да произвежда ваксини. Това е заложено в някои от договорите, които сме сключили през ЕК„, заяви още д-р Стоименов.

Според него пандемията от коронавирус е показала истинското лице на здравната система у нас. „Вчера ми попадна един пост в местна старозагорска група, където видях и бях потресен, че една родилка пише: „Дадоха ми този списък от родилното. Къде мога да си намеря тези игли“. Дотам ли сме докарали здравната система, защото други родилки бяха написали в коментарите откъде са си ги взели. Ние от АБВ искаме реформа в здравеопазването, защото тя е абсолютно належаща и необходима. Тя е необходима, защото почти пети българин е здравно неосигурен. Това, което предлагаме е една нова здравна система с нов модел на финансиране, в който всеки човек би имал здравноосигурителни права“, посочи още д-р Стоименов.

Приотитет номер едно на АБВ е здравеопазване, здравеопазване, здравеопазване. Ние видяхме до какво ни докара системата на здравеопазването тези 20 години, в които тя.

Участниците в „Панорама“ коментираха и зависимостите на властта.  Д-р Емил Стоименов заяви, по тази тема, че истинските зависимости са у хората, които не са тук в момента. „Истинските зависимости на храта омръзнаха. Те омръзнаха, затова и трябват млади хора в политиката. В АБВ над 20 % от водачите на листи в страната са все млади хора, които са неопетнени и повечето от водачите никога не са участвали в политиката„, изтъкна още д-р Стоименов.

Той коментира и икономическия акцент, който според АБВ е най-важен, за да подобри живота на хората. „Мога да кажа моят личен акцент в икономиката като водач на листата в Стара Загора и това е създаването на нова индустриална зона на терена на бившето летище в Стара Загора. Време е Стара Загора да има изцяло нова индустриална зона по примера на икономическа зона „Тракия“ в Пловдив, която се намира едва на стотина км и дава работа на около 30 хил. души. Всъщност чрез индустриална зона летище „Стара Загора“ можем да дадем пълен пакет услуги на потенциални инвеститори, които да дойдат да създадат нови работни места и които да бъдат с висока добавена стойност. Това според нас от АБВ е изключително необходимо за бъдещето на регион Стара Загора. Нека да вметна – бъдещето на регион Стара Загора в момента зависи изключително много от бъдещето на комплекса „Марица Изток“. Не можем да си позволим да го затворим, докато няма алтернативна мощност. Експерти казват, че такава мощност е АЕЦ „Белене“, която започне утре да се строи, ще може да влезе в експлоатация едва след 10-12 години“, заяви още д-р  Емил Стоименов. По думите му на този етап не може да се говори, че трябва да се затворят въглищните централи в Стара Загора, защото това ще обрече десетки хиляди хора на икономическа смърт. 

Тема на разговор в „Панорама“ бе и тази за Република Северна Македонияи нейното европейско бъдеще. „Позицията на АБВ е последователна през годините относно Република Северна Македония. За съжаление това, което виждаме в момента, е тотален провал на правителството на ГЕРБ благодарение на псевдоподкрепата на „Обединени патриоти“ и провалени дипломати„, каза д-р Стоименов.