Новини от ПП АБВ

Лидерът на АБВ Румен Петков: Десетки хиляди наши сънародници под карантина ще бъдат лишени от право на глас

от в ПП АБВ Новини 26/03/2021

Десетки хиляди наши сънародници под карантина ще бъдат лишени от право на глас. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията.

 

Властта краде от здравето, граби смъртта ни, а държавата е абдикирала от задължението да осигури право на глас на карантинираните. За тези хора животът няма стойност. Депозирали сме писмо до Министерство на здравеопазването, в което искаме да знаем цялостната процедура по поръчката за доставка на дезинфектанти, ръкавици, маски и други предпазни средства. Държа да подчертая не по Закона за обществените поръчки и то с мотива извънреден характер на действията. Какво извънредно има в редовните избори?“, каза Петков. Той обяви, че от Министерството са отговорили, че ще отговарят, но след 10 дена.
Румен Петков заяви, че два дни след като е изтекъл срокът за доставката – тонови дезинфектанти, нямаше нищо в склада.Руме

Той отбеляза, че преди повече от месец от АБВ са предупредили, че изборните правила, които се приемат, са непрозрачни. „Десетки хиляди наши сънародници ще бъдат лишени от правото на глас. Много ясно казахме, че процесът на карантиниране е неконтрулируем, хаотичен, няма единен информационен масив в Министерство на здравеопазването и тяхното географско положение„, каза още Петков.

„Държавата е абдикирала от задължението си да осигури право на глас на тези хора. ПРозрачността и контролът на тяхното участие в гласуването, е занулен“, каза още Петков. Той обърна внимание, че състава на тези подвижни секции е свит. „Тези мобилни секции, коити още работят, ще имат едно единствено задължение, да фалшифицират изборния резултат“, каза още Петков.

Той коментира и темата с протоколите от машинното гласуване и отбеляза, че нито една партия не се е загрижила за това и са си мълчали. „Вчера някак си с голяма почуда установиха, че ситуацията е драматична. Нещата се бутаха да бъдат доведени до този резултат. Опитите да бъде обвиняван Емил Войнов само и единствено, са нелепи. Той е председател на работна група и тази работна група е предложила определени решения, за тези решения са гласували 16 от всички 17 членове на ЦИК. Трябва за всички ни да е ясно, че това е Изборния кодекс Мая Манолова. Тя има най-малко право да коментира темата. Оставам настрани, че който е искал да я използва, я пращаше по печатници, в Костинброд за вдигане на шумотевица. Сега пак ще вдигаме шумотевица без никой да носи грам отговорност за този Изборен кодекс и щетите от нег“ы каза още Петков.

Той заяви, че Изборният кодекс и методическите указания на РИК и СИК са гаранция, че изборите ще бъдат фалшифицирани. „Тук се правят големи открития, че ще бъде сложно с поставените под карантина. Ако проблемът е възникнал днес, тяхното място не е в ЦИК. Структурирането на протокола, ще отиде на 10 млн. числа. Не знам дали си даваме сметка за какво става дума и колко от протоколите в СИК могат да бъдат действително коректно подготвени“, допълни още лидерът на АБВ.

Според него всичко това гарантират дискредитиран изборен процес. „Когато миналата година януари месец ние представихме всички тези проблеми, които ще бъдат предизвикани от забавянето на решението с машинното гласуване, от това, че ще се даде възможност да се гласува или на хартиен носител на бюлетината, или машинно, никой не обърна внимание. Днес всички някак си много организирано скачат срещу това, което сами те те са натворили. Много е непочтено, много е некоректно и българските граждани трябва да знаят, че нещата са така направени, за да обслужат шайката, която ще обяви резултат“, допълни още той.