Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Българският министър-председател не е сред лидерите, които са готови да защитят интересите на своята енергийна сигурност

от в ПП АБВ Новини 26/03/2021

Българският министър-председател не е сред лидерите, които са готови да защитят интересите на своята енергийна сигурност. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията.

„Традиционна за нас болезнена за България тема – гарантиране на енергийната сигурност и просперитет на нашата държава. Ще предоставим на вашето внимание писмо, което сме отправили миналата година на 7 юли до министър-председателя, до министъра на енергетиката и до председателя на Управителния съвет на „Булатом“ предложение с искането ядрената енергетика да бъде включена в Зелената сделка“, каза още Румен Петков.

По думите му за съжаление българското правителство не е направило нищо, но 7 лидери от европейската общност начело с френсикя президент Макрон, са се обърнали към ЕК с настояване ядрената енергетика да бъде изведена като приоритет.  „За съжаление българският министър-председател не е сред лидерите, които са готови да защитят интересите на своята енергийна сигурност, на нашата в случая енергийна сигурност и ние отсъстваме от тази инициативна седморка“, каза Петков.

Лидерът на АБВ изтъкна, че това е проява на низост. Това е проява на слабост и зависимости, които пречат за гаранции на ядреното енергийно бъдеще на страната.

Ние от АБВ считаме, че политиката в енергийния сектор, е пълен провал. Обръщението онзи ден на тези 7 лидери, показва, че България отсъства от такъв диалог. България очевидно не е фактор в гаранциите за развитието на енергийната сигурност на региона. На нас гледат на територия, която постоянно се заобикаля от енергийните проекти. На нас гледат като на непоследователен партньор. Ние излъгахме Франция и „Франатом“ за „Белене“. Централата трябваше да е в активна фаза на строителството, но правителството подведе „Франатом“. Министър-председателят излъга едни от най-големите компании в света:  Китай, Южна Корея, Русия, „Дженеръл Електрик“ и Франция. За нас е въпрос на намиране на решение до седмици. Ние сме гарантът, че такова решение ще бъде намерено„, каза още Петков.

По думите му министър-председателят ни лъже и е очевидно, че министърът на енергетиката не е в състояние да реализира проектите, за които носи лична отговорност.