Новини от ПП АБВ

АБВ предлага Националното бюро за борба с корупцията да има и разследващи функции

от в ПП АБВ Новини 16/02/2016

Корупцията е национално бедствие и е проблем

Предлагаме Националното бюро за борба с корупцията да има и разследващи функции. Това казаБойко Найденов, експерт към ПП АБВ, на пресконференция на тема „Съдебна реформа, противодействие на корупцията“, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Найденов уточни, че в НС се обсъжда старият антикорупционен законопроект, а новият все още не са го видели. „Ние държим да се създаде такова Националното бюро за борба с корупцията, което да е работно и да се опита да даде своя принос в борбата с корупцията„, заяви той.

По думите му, корупцията е национално бедствие и е проблем. „След като го има, ние трябва да го решим и една от стъпките е може би създаването на това бюро. Нашето предложение е да не бъде само информационно-аналитично звено, а да има и разследващи функции, в този смисъл, че събирайки материали и доказателства за извършена корупционна практика, да може да ги предостави на прокуратурата и тя да ги внесе в съда“, каза още Найденов.

Ще настояваме директорът на Националното бюро за борба с корупцията да се избира само от НС, с 2/3 мнозинство. Това каза Марин Киров, председател на Правния съвет към ПП АБВ напресконференцията.

АБВ от самото начало е конструктивен партньор в разговора за антикорупционния закон. Ние сме имали общо 3 срещи до момента и сме насочвали вниманието към вече внесените становища на Сметната палата, на ВКП и на БОРКОР в самата правна комисия“, заяви Киров.

По думите му, по новите текстове една от промените касае избора на директор на Националното бюро за борба с корупцията. „Предлагат се два варианта на избор – чрез НС и президент или от АД ХОК комисия. Ние имаме схващане, че изборът трябва да е от НС, но имаме своите бележки – в предложения вариант е регламентирана смесена процедура между НС и президент, което не съответства на нашия конституционен модел“, поясни той.

„На второ място е предвидено много малко мнозинство за избор на председателя – половината от присъстващите в зала„, уточни Киров. „Нашето настояване ще е да се работи във вариант избор от само НС, но с мнозинство от 2/3“, беше категоричен той. Киров добави още, че категорично не приемат подхода в закона да се легитимират анонимните сигнали.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *