Новини от ПП АБВ

АБВ предотврати приемането на лобистки текст в проекта за нов Кодекс за застраховането

от в ПП АБВ Новини 15/12/2015

АБВ възпрепятства приемането на противоконституционен текст в проекта за нов Кодекс за застраховането. Става дума за текст, който на практика ограничаваше правото на защита на пострадалите лица. Спорната поправка отпадна след възражение от страна на народните представители от ПГ на  Алтернатива за българско възраждане. В нея бе заложено, че лицето, което желае да получи застрахователно обезщетение или плащане, може да предяви претенцията си за плащане пред съд или арбитраж, само ако застрахователят не се е произнесъл по застрахователната претенция в определен срок. Тоест, въвеждаше се временно ограничаване на правото на защита до произнасяне на застрахователя. Регламентация и привилегия в законодателството, която не съществува за нито една друга група лица.

До гласуването в зала, довело до отпадането на лобисткия текст, се стигна след няколко поредни заседания на водещата Комисия по икономическа политика и туризъм и на Комисията по правни въпроси,  където заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на ПГ на АБВ Кирил Цочев защити аргументирано позицията срещу изменението. В крайна сметка, въпреки че предложението на АБВ не бе подкрепено първоначално от комисията, в пленарна зала „За“ отпадането на спорния текст гласуваха 90 народни представители, нямаше против и въздържали се.

Решението за отмяна на спорната поправка от парламентарната трибуна защити народният представител от Алтернатива за българско възраждане Лъчезар Никифоров. „ПГ на АБВ няма да подкрепим  чл. 381 от проекта.

Той противоречи на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, въвеждайки хипотеза, в която признатото имуществено право, в частност вземането, не се подчинява на единен правен режим. На следващо място чл. 381 противоречи и на Конституцията на Република България. С него не само се ограничава правото на защита на пострадалите лица, а и се прави опит да се въведе привилегия в полза на определена група длъжници (застрахователите), именно чрез въвеждане на временна забрана за принудително изпълнение срещу тях. Затова ние няма да подкрепим тази норма, призоваваме и останалите парламентарни групи да не допускат приемане на противоконституционния чл. 381 от проекта“, посочи той.

Пресцентър на ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *