Новини от ПП АБВ

АБВ сме внесли предложения за изменение в над 50 акта- така разбираме правенето на политика в съдебната реформа

от в ПП АБВ Новини 29/02/2016

В Министерството на правосъдието няма никакви подготвени нормативни актове по Закона за съдебната власт и по административното правораздаване, зави заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков след консултации при президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той обясни, че от АБВ са внесли в Съвета за съдебна реформа предложение за изменение и допълнение на повече от 50 законодателни актове, които да облекчат административното правораздаване. „Така разбираме правенето на политика в съдебната реформа – чрез публичен дебат, чрез готовност на базата на солидна експертиза да се подготвят и реализират законови промени“, каза той. По думите му, е лесно и увлекателно да се говори пред медиите.

„Очакваме подкрепата на президента за възстановяване на законодателен съвет към председателя на Народното събрание. Голямо внимание отделихме на състоянието на сигурността на страната ни,на борбата с корупцията и законодателните инициативи, които се обсъждат в НС. Изразихме безпокойството за това, че като лош пример от 2014 г. досега на дневен ред е представен седмият Закон за МВР.

Притеснение и безпокойство изразихме от това, че от една страна се обсъжда седми такъв закон, от друга страна се внася съвършено отделен законопроект за борба с бедствията и авариите и нямат сходство. С този и други аргументи очакваме подкрепата на президента за нашето настояване за възстановяване на Законодателен съвет към председателя на НС, който би премахнал тези недоразумения, посочи Петков. Той даде пример със Закона за отбраната и въоръжените сили, където по думите му, НС е разгледало само за два месеца промяна във функциите на отбраната при охраната на военната граница.

„Имаме сходни позиции с президента по отношение на сформирането на Комисията, проверяваща вмешателство във вътрешните ни работи от страна на Турция и Русия“, зави още Петков. „Това е Комисия, която по същество няма да даде нищо работещо за страната ни, а ще предизвика излишни въпроси в и без това обтегнатите ни отношения с Турция и неприятности с отношенията ни с Русия. Много ще разчитаме в последващите срещи на президента с парламентарните групи тези въпроси да бъдат разгледани“, каза той.

Петков подчерта, ангажираността на Росен Плевнелиев с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е национално-отговорна позиция.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *