Новини от ПП АБВ

АБВ ще настоява за по-голямо увеличение на парите за общини, които извършват повече социални дейности

от в ПП АБВ Новини 08/11/2015

АБВ ще настоява за по-голямо увеличение на парите за общини, които извършват повече социални дейности, при дебатите в Народното събрание по Бюджет 2016. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в рамките на Националния съвет на ПП АБВ, който се проведе в НДК. Във форума, който събра стотици, участие взеха и ПГ на ПП АБВ, както и участниците в надпреварата на изборите за местна власт.

Ивайло Калфин обясни, че целта е Бюджет 2016 да се фокусира върху намаляване на неравенствата в качеството на живот в българското общество и едновременно с това социалната система да се насочи най-вече към хората с най-голяма нужда от подпомагане. А, за да стане това, са необходими промени в големи социални системи, добави Калфин. „Не сме наивници и си даваме сметка, че социалната политика е функция на общото състояние на държавата, на икономиката, на демографската картина. Трябва да отчитаме и това, което се случва в България като демографска картина, включително застаряването на населението, много възрастни хора живеят в отдалечени населени места, с малко възможности за грижа от семействата. Там, където се очаква, че държавата, общините и въобще публичните власти би трябвало да се постараят и да отделят повече ресурс за грижа именно за тези хора“, коментира социалният министър.

Калфин каза още, че разходите през 2016 г. се увеличават с около 2 млрд. лв. в сравнение с тази година при намаляване на дефицита. От тях около една четвърт са за социална политика, а голямата част отиват в пенсионната система, където увеличението е с близо половин милиард лева.

На националния форум на ПП АБВ Калфин каза, че още реформи предстоят в социалния сектор, като една от тежките теми е тази за хората с увреждания. Идеята е чрез преструктуриране на системата да се освободи ресурс за тези, които имат най-голяма нужда, ниски доходи и висока степен на увреждане, обясни той.

Ивайло Калфин съобщи, че Министерството на труда и социалната политика подготвя нов закон, който цели да отдели социалните плащания от социалните услуги.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *