Новини от ПП АБВ

Арабската общност в България изрази подкрепата си за АБВ

от в ПП АБВ Новини 26/03/2021

Арабската общност в България изрази подкрепата си за АБВ. Това стана ясно на пресконференция в централат на партията. На нея присъстваха лидерът на АБВ Румен Петков, Анастас Терзобалиев, съветник на партията по отношенията с Близкия изток и арабските страни,  Д-р Ясин Исса, председател на Българо-иракски бизнес съвет и председател на съюза на студентите и Амор Хаджи, представител на всички арабски общности.

Именно Амор Хаджи изрази подкрепата за АБВ на  всички арабски общности у нас.  „Първоначално искам да отправя моите благодарности на поканата на ПП АБВ в лицето на председателя й г-н Румен Петков, както и съветникът на партията по арабските въпроси. Тази среща днес е значима за арабската общност. Благодарни сме и на участието на медиите. ПП АБВ е оставила значим белег в българо-арабските отношения. Идва въпросът как е успяла ПП АБВ да го осъществи? Веднага отговорът е следният: строго спазвани принципи и цели на самата политическа партия АБВ. Това се отразява ясно в Устава й. Ще си позволя да чл. 6, ал. 9 и 10 от Устава на ПП АБВ,а именно, че партията е призвана да бъде фактор в един открит диалог с гражданското общество, така че да се гарантира участието му в управлението и ефективен контрол върху властта. В този ред на мисли мога да изразя мнението и позицията на арабаската общност в това, че ние сме зад партията АБВ и подкрепяме дейността и това, което прави политическата партия АБВ за арабската общност“, каза още Амор Хаджи. Той коментира, че за международната дейност в арабския свят и контактите на партията в арабския свят, АБВ е единствената политическа партия, която възобновява традиционните българо-арабски отношения.

Той коментира, че е подкрепяни от АБВ са възстановяването на икономическите връзки и реализирането на съвместни проекти в сферата на хранително-вуксовата продукция.
„Това са целите на ПП АБВ във всички сфери на сътрудничество, включително в образованието, туризма, сигурността, икономиката и стоковият обмен. Тези постижения не останаха неотбелязани в арабските медии. „В Република Либия също е отразено посещението на ПП АБВ, в този ред на мислите мога да кажа на нашето общество в България, че АБВ е първата партия, която е дала възможност на български гражданин от арабски произход да бъдат представени в кметските избори, миналата година“, каза още Амор Хаджи.

Анастас Терзобалиев, съветник на партията по отношенията с Близкия изток и арабските страни също взе участие в пресконференцията. „Председателят на ПП АБВ през последните 2 години и половина излъчи ясни политически послания в повечето арабски страни в областта на образованието, културата, организирането на икономически форуми. Едно от най-важните мероприятия е миналата година посещението на председателя на партията в Република Ирак. По време на посещението си в Ирак една от най-важните срещи беше с министъра на вътршените работи. Г-н Петков ясно отбеляза, че българо-иракските отношения трябва да се възстановят и българските строителни компании да се завърнат в Ирак. Бих добавил, че г-н министърът на вътрешните работи в този момент показа готовността си да работи с България чрез г-н Петков и добави, че в най-скоро време България ще бъде включена в програмата или споразумението, което да бъде без визи.

Д-р Ясин Исса, председател на Българо-иракски бизнес съвет и председател на съюза на студентите, завършили в България също взе думата. Той обърна внимание, че България има добро име в Близкия Изток. „Има добри спомени, традициите са от години. Ирак е специално от първите държави, в които бяха изпратили през 1966 г. представител в България. Тези отношения след промените през 1990 г. бяха пренебрегнати. Ние винаги се стремим тези отношения върнат в нормалния ритъм, както са били. Българските фирми, които стояха във всички области и участваха в голям отрасъл от икономиката на Ирак, да са наистина на позиция и да са налице. Това го постигнахме с миналогодишното посещение на ПП АБВ с г-н Петков и г-н експертът по арабските въпроси.

Той разказа и как България е сред страните, които могат да бъдат с облекчен раежим на влизане в Ирак. „Освен това ние пак подчертавам с г-н Петков и политическа партия АБВ от години се борим за визовия режим, който да се облекчава от българската страна“, каза още Д-р . Исса.

Той отбеляза, че благодарение на миналогодишното посещение на АБВ има ръст в стокообмена между Ирак и България около 7-8 %. „Имахме една много интересна среща със завършилите иракчани в България. Те са наши посланици в Ирак. Те са много водещи позиции в Ирак. Радостно посрещнаха г-н Петков. Винаги, винаги при всичките наши срещи те милеят за България и желаят да направят всичко в тези отношения, за да са както са били през годините и да не се пренебрегнат последните години. Нашите управляващи този въпрос винаги го оставят настрани. Откъде е диктувано, не можем да кажем по този въпрос нищо. Срещата с г-н министъра на вътрешните работи на Ирак имаше желание за сътрудничество с нашите военни комплекси в България, въоръженията“, каза д-р Исса

Лидерът на АБВ Румен Петков отбеляза, че разкриването на консулска служба ще даде сериозен тласък за развитие на туристическите ни отношения с Ирак. „Гордеем се отново с направеното в Ирак. първата стъпка – свалянето на визите за български граждани е факт. То трябва да бъде последвано от разкриването на консулска служба. България е дала висше образование на повече от 3000 иракски студенти. Това са нашите посланици там. Човек трябва да го види, защото не може да се разкаже за срещата, която д-р Ясин казва със завършилите в България. Те разказваха за своите приятелства от Орлин Горанов, когото си обичат, до състудента, съквартиранта – човекът от общежитието“, каза още Петков. Според него това е много сериозен инструмент за развитие на туризма на второ място. Той отбеляза, че всички тези ора искат да се върнат под една или друга хора до България, да покажат на семействата си къде са училили.

По думите му българското производство се радва на изключителен авторитет и популярност. „Оценките за продукцията на нашия Военно-промишлен комплекс са ласкави и далеч надхъврлящи като професионален потенциал и качество на продукцията всички наши стратегически партньори. Обучаването на иракски студенти, връщането на нашата индустрия в Ирак, трябва да бъдат съпътствани от разкриване на консулска служба. Ако искаме да покажем на  Ирак ,че оценяваме акта от тяхна страна изваждане на България от визовия списък, трябва незабавно да направим стъпки за консулски служби“, каза още Петков.

Той обърна внимание и на декларация на вътрешния министър на Ирак и готовността на Министерство на вътрешните работи да обучава иракски полицаи в България. „Министър Младен Маринов положи всички усилия и според мен беше въпрос на време за подписването на такава спогодба, която по време на нашето посещение и среща договорихме. Сигурен съм, че е въпрос на близка перспектива намирането на едно такова решение, което отново ще постави България за подкрепа на развитието на Република Ирак във всички сфери, в това число и най-чувствителните“, заяви още лидерът на АБВ.