Новини от ПП АБВ

Адвокат Николай Илчев: АБВ върви напред с лицата на своите кандидати, които са доказани хора

от в ПП АБВ Новини 26/03/2021

Николай Илчев е роден на 31 юли 1968 г. във В. Търново. През 1990 г. завършва последния випуск на политически мотострелкови профил в НВУ “В. Левски”. 10 години е офицер от армията. През 1999 г. завършва право, а от 2000 г. до днес работи като юрист, първо като юрисконсулт в “Електроразпределение – Г.О.” ЕАД, а след 2006 г. като адвокат и управляващ съдружник в адвокатско дружество.

Общински съветник, председател на ПК “Проблеми на гражданското общество и борба с корупцията” (трети мандат), зам.-председател на Великотърновски общински съвет (2015-2019). Областен председател на ПП АБВ.

– Г-н Илчев, защо определяте листата на АБВ като „професионализъм, експертиза, авторитет”?

– Нашата листа съставихме първо от предложенията, които излъчиха структурите ни в областта, но и на база на нескромния опит, който имат представителите на АБВ в българската политика. Не е тайна, че голяма част от тях имат и предишен опит, но като политически субект АБВ вече над 6 години стои трайно на принципни позиции. Има няколко неща, с които във всяка една от досегашните кампании кандидатите на АБВ носят общи белези. Това са авторитетни хора, изявени и доказани професионалисти, хора с висока експертиза в своята област. Великотърновската листа не прави изключение от това. Още на представянето й изразих една теза, която, доколкото наблюдавам досегашната кампания, считам за изключително актуална: крайно време е в българската политика, в законодателния й орган, наистина да влизат специалисти в определи области. Нека юристите се занимават с изработването и приемането на законите, но подпомагани от солидна експертиза – лекарите, хората на изкуството като нашият водач на листата – проф. Любомир Халачев: изключителен ерудит, режисьор, продуцент, ректор на НАТФИЗ, учените, преподавателите като вторият в нашата листа проф. Севдалина Димитрова: изключително уважаван преподавател в областта на икономиката. Без да изброявам останалите колеги, всички те са авторитети, изградили името си на базата на солидна експертиза.

От това, което виждам досега в кампанията, имам усещането, че един и същ щаб пише посланията, които екип от пиари облича в червена, синя или някаква друга рамка. Предимно общи приказки, а много от тези хора са или са били ангажирани пряко в процесите, за които твърдят, че са необходими промени. Всички, които имаха ангажимент в изграждането на съвременното ни законодателство, трябва сериозно да преосмислят своето участие в кампанията. Категоричен съм, че идва време за смяна на поколенията и на принципа по който следва да се номинират и избират кандидатите за народни представители. В Народното събрание трябва да влязат хора, които имат собствено лице – именно професионализъм, експертиза и авторитет. Битува една теза: истинските професионалисти какво да правят в парламента, добрите лекари си имат професия и развитие, добрите юристи и преподаватели, хората с работещ безнес също…

– Но по тази логика в Народното събрание трябва да отиват само нереализирани хора…

– Точно така се и получаваше, примерите са безброй, а най-актуалните са в отишлото си вече 44-то НС. Нашите послания са именно в обратния смисъл – ние вървим напред с лицата на своите кандидати, които са доказани хора. С тяхната експертиза и професионални качества те могат да помогнат много на парламента, който в момента е просто един придатък на изпълнителната власт. Трудно се сещам за някой от законите, който да не е бил ремонтиран, допълван, отменян по няколко пъти, докато накрая се установи, че в цялата законодателна и парламентарна процедура са допуснати серия от грешки.

– Доц. Атанас Мангъров вероятно е част от експертите, за които говорите?

– Аз се запознах с него през юни м.г. Но още когато започна информационната ковид истерия, слушах внимателно различните експерти по медиите. Направи ми впечатление, че само един човек държеше спокойно и настоятелно една линия на поведение и обяснение на проблема. Доц. Мангъров не отстъпи и до днес от тезите си, напротив – много от тях излизат верни на практика, за разлика от тези на статуквото. Той просто е професионалист, как да не се доверим точно на специалиста в тази област…

– Какви са акцентите в програмата на АБВ?

– Основният акцент е нормална и работеща държава. Ние разработихме програма, която е качена в сайта ни и всеки може да се запознае, но тези две думи обобщават всичко. Искам да запитам: може ли да се посочи една сфера на обществения и икономическия живот, която функционира нормално? Държавните институции не работят, държавните органи – също, а слоганът на управляващите е „работа, работа, работа”. По-скоро той трябва да е „ремонти, ремонти, ремонти” или „корупция, корупция, корупция”… Това е и в инфраструктурата и пътищата, и в образованието, и в здравеопазването. Затова основните акценти са връщане към нормалността в държавата, работата на държавните органи в полза на гражданите и общините. Народният представител трябва да работи за всички хора, да дава от своите качества поравно на всички, а не като сега според партийната принадлежност на даден кмет.

– Г-н Илчев, третото място в листата Ваш личен избор ли бе?

– Аз имах номинации от структурите ни за водач на листата, получих и такова предложение, но отказах по няколко причини. Първата е, че мисията, която съм си поставил като общественик и политик, е да покажем, че българската левица може да работи заедно и добре за благото на съответната община. Дадох си дума да работя усърдно, на местно ниво – във Великотърновски общински съвет, за да покажа, че това е правилният път. Втората причина е, че считам мястото си за напълно резонно и като областен председател да дам знак, че това е политическа листа със силно гражданско присъствие.

– Какви са основните проблеми на Велико Търново?

– Темата е обширна, но ще се огранича до три големи проблема. Първият е демографският. Младите великотърновци масово напускат града, защото нямат икономическа и социална подкрепа. Всеки може да направи елементарна справка накъде поемат децата, които завършват великотърновските училища. Да, тези места се заемат от други млади хора, които идват да работят тук, но те не дават принадена стойност на нашия град. Дават само количество, а качествените ни деца си тръгват оттук. В общини като Свищов, Елена, Г. Оряховица, П. Тръмбеш положението е драстично. Някой би опонирал: виж какво строителство има във В. Търново. Извинявайте, но празни сгради има много, въпреки бума на строителството. Това също не дава принадена стойност от качество на града, такова каквото Велико Търново заслужава. А Великотърновска област продължава да е в долната половина на таблицата  за доходи и според последните статистически данни, средната заплата в областта пада още.

Второто е инфрастурктурният проблем. Големи надежди се дават на двата проекта АМ „Хемус” и пътя Русе – Свиленград. С нетърпение очаквам да видя какво ще се случи, защото това са неща, които се говорят от много години и са актуални на всички избори. А картинката е следната: пътната инфраструктура във Великотърновска област е в ужасно състояние. Да, реновираха два участъка – пътя към Елена и В. Търново – Павликени от разклона за Пушево. Но на каква цена? Проверете колко струва един километър от такъв път. И ще следим колко години ще издържат тези реновирани участъци, преди поредния ремонт.

Третият проблем е сривът в сектор образование. В. Търново като един от водещите образователни центрове в страната и покрай пандемията не реагира адекватно. Академията в Свищов е празна, виждате с просто око и какво се случва в областния град. Трябва по най-бързия начин държавата да се ангажира и въпреки автономията на вузовете, да помогне на ръководствата на местните университети, да си върнат студентите и те отново да бъдат лицето на тези градове. Ще дам пример с едно учебно заведение в Шотландия – там студентите учат онлайн, но упражненията са с лично присъствие. Има начин това да стане, по определени графици и гъвкава организация на учебния процес. Най-лесно е да затвориш всичко, но качеството на такова образование подлагам на голямо съмнение. Силно съм притеснен, че държавната политика в последните години по отношение на образованието е насочена само към увеличаване на доходите на преподавателите, което е правилно, но, за съжаление зад това се крият само политически аргументи заради предстоящите избори, а не увеличаването на качеството.

Великотърновска област във всички статистики винаги е била в средата – за доходи, инфраструктура, социални критерии, но в тези три сфери ние рязко вървим надолу. Мога да коментирам и доходите, и икономическо състояние и заетост, но коментарът няма да бъде приятен. Съществена част от икономическия профил на града се формира от туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, а не виждам конкретни стъпки за подпомагане на тези хора. Напротив,  притеснен съм, че един ден, когато този кошмар свърши, този сектор ще осъмне без квалифицирани хора, които да работят в него.

– Какво е Вашето послание към избирателите?

– Гледайте личностите! Не толкова политическите послания, те в голямата си степен са еднакви. Затова има и преференциален вот. Когато давате гласа си, трябва да сте спокоен, че сте се доверили на човек, който си разбира от работата и се е доказал в нея. Ето, доц. Мангъров, проф. Халачев и проф. Димитрова са част от тези блестящи примери. Листите на АБВ са само от такива хора и номерът ни неслучайно е 6, това е оценката на отличниците. В нашите листи няма компромис в това отношение и всеки български избирател може да им се довери. И второ – на 4 април просто излезте и гласувайте!